Fa un any que fins a 90 persones, algunes diagnosticades amb un trastorn mental, s’han implicat en la representació d’un dels musicals de Dagoll Dagom més coneguts a Catalunya. En pocs dies desafiaran l’escenari del Teatre el Cercle de Gràcia per interpretar ‘Nit de Sant Joan’. L’estrena, prevista per dilluns 25, té totes les entrades exhaurides, per això faran una preestrena el dia abans.

Grans noms del món artístic

Per engegar el projecte, Salut Mental Gràcia, que pertany del grup ATRA i que ja ha fet altres iniciatives per l’empoderament de les persones diagnosticades amb trastorn mental, en aquest cas ha comptat amb la complicitat de grans persones del món artístic com Joan Lluís Bozzo, que n’ha autoritzat la representació, o la il·lustradora Pilarín Bayés, que n’ha dibuixat el cartell. El compositor Jaume Sisa, l’actor Oriol Genís, l’actriu Mont Plans o els escenògrafs germans Castells i Planas s’afegeixen a la llista de figures del sector teatral i artístic que han col·laborat amb aquest projecte. A la funció també hi participarà la coral El Cor Canta i una orquestra.

El teatre com a eina d’inclusió

‘Nit de Sant Joan’ s’ha representat en molts escenaris d’arreu del país, però aquesta és la primera vegada que l’interpreten persones diagnosticades amb trastorn mental. El director del Club Social de Salut Mental Gràcia i impulsor de la iniciativa, Òscar Constantí, explica que la iniciativa permet que la gent “percebi als usuaris no només com a persones que tenen un trastorn mental, sinó persones que també són capaces de pujar a l’escenari, de ballar, de cantar i de dir un text”. 

“Un gran acte de dignitat col·lectiva”

Constantí afegeix que aquesta representació serà un “un gran acte de dignitat col·lectiva perquè tant les persones que pugen a l’escenari com les que estaran assegudes al pati de butaques veuran quina és la realitat de la salut mental en tota la seva magnitud“. La funció promet ser un èxit com ho demostra el fet que s’hagin esgotat totes les entrades pel dia de l’estrena.