El Teatre Lliure ha presentat les primeres propostes de la seva programació del 2019. Concretament, ha donat a conèixer els detalls d’algunes de les funcions que formaran part del recorregut Patriarcat. Es tracta d’un cicle ideat en perspectiva de gènere i que pretén analitzar i debatre sobre el paper de la dona a partir i a través de la cultura.

Debats i reversió de clàssics literaris:

Una de les propostes més esperades ha estat la presentació d’un seguit de debats, a partir de quatre projeccions audiovisuals diferents, anomenats “Dones lliures”. Des de dimecres, dia 9, i fins el 13 de gener, a l’Espai Lliure de Montjuïc, es duran a terme fòrums de debat artístic i social a partir d’obres audiovisuals. La iniciativa pretén analitzar què significa ser dona en paràmetres culturals, posant atenció a aspectes com ara la censura, el lideratge o la dificultats davant la precarietat i el sensellarisme. A més d’existir l’opció de gaudir-les presencialment, el públic les podrà presenciar a través d’una retransmissió en directe mitjançant el web del teatre.

Per altra banda, també destaca la proposta “Clàssics desgenerats”, que consistirà en vuit lectures dramatitzades de textos clàssics de la literatura dels quals s’han procurat esborrar les marques de gènere. Així doncs, del 17 al 20 de gener, el fòrum se centrarà en obres de gèneres literaris diversos que han configurat la història universal de la literatura. Representacions adaptades i dirigides exclusivament per dones posaran el punt de mira en exemplars com ‘El retrat de Dorian Gray‘ d’Oscar Wild, ‘Otel·lo’ o ‘Macbeth’ de William Shakespeare o ‘Lolita’ de Vladimir Nabokov.

Dues obres teatrals per parlar de la dona:

També s’ha presentat l’obra d”AÜC. El So de les esquerdes‘, que ocuparà l’Espai Lliure des del 23 de gener fins al 3 de febrer. Es tracta d’una proposta signada per Les Impuxibles (Ariadna Peya i Clara Peya) i Clara Rovira. Una obra que parteix d’un guió que denuncia clarament la violència sexual i de gènere. L’espectacle inclou música en directe, dansa i monòlegs i diàlegs per donar veu a les víctimes que han patit aquesta mena de violència algun cop a la seva vida. L’interpreten Júlia Barceló, Olga Lladó, Maria Salarich i les germanes Peya, creadores de l’espectacle.

Per acabar, s’ha anunciat que dijous vinent, 10 de gener, tornarà a l’espai del Lliure a Gràcia l’obra ‘Jane Eyre: una autobiografia‘, una adaptació de la novel·la de Charlotte Brontë dirigida per Carme Portaceli en la temporada 2016-2017. Hi participen dos actors que van ser guardonats amb el Premi Butaca 2017: Ariadna Gil i Abel Folk. L’espectacle estarà en cartell fins l’1 de febrer, però les entrades ja estan exhaurides.

Un cicle més necessari que mai:

La programació per a aquest any del Teatre Lliure pretén no només parlar del paper de la dona en la nostra societat, sinó també reflexionar-hi des del punt de vista cultural. Arriba en un moment en què la desigualtat de gènere ocupa l’actualitat social de la nostra ciutat, però també en l’àmbit estatal i global. A més, porta en alguns dels espais teatrals més reconeguts de la ciutat la perspectiva de gènere. D’aquesta manera, segueix la línia de projectes recents com el de Festie, un clicle de companyies emergents que es va proposar, entre d’altres, representar a la sala BARTS muntatges amb alta presència femenina a sobre i fora de l’escenari.