(ACN) L’escriptor, traductor i autor teatral Ramon Folch i Camarasa ha mort aquest dimecres, 2 de desembre, a l’Hospital de Mollet del Vallès, on feia tres dies que estava ingressat per un ictus isquèmic. Nascut a Barcelona el 30 d’octubre del 1926, era el novè fill del també escriptor Josep Maria Folch i Torres i va pertànyer a la darrera generació d’abans de la Guerra Civil que es va formar sota els principis de la renaixença cultural.

Autor de més d’un centenar d’obres

Ramon Folch i Camarasa va ser guionista del popular còmic ‘Massagran’, creat pel seu pare, i també es va fer càrrec de la segona etapa de la revista ‘Patufet’, entre els anys 1968 i 1973. Va escriure més d’un centenar de novel·les i va traduir al català autors com Orwell, Fitzgerald, Hemingway o Nabokov. Entre les obres destacades hi ha ‘Sala de miralls’, que va escriure el 1981 i per la qual va guanyar el Premi Ramon Llull.

Entre els homenatges i distincions amb què ha estat reconeguda la seva tasca, destaquen la Creu de Sant Jordi “per la popularitat de la seva obra, i per la seva extraordinària tasca com a traductor al català d’obres estrangeres”, i el Doctorat Honoris Causa, que li va atorgar la Universitat Autònoma de Barcelona per la seva tasca de traductor.

La Consellera Borràs en destaca la seva faceta de traductor

Folch i Torres està considerat un dels gran autors de la literatura catalana i també un gran traductor d’obres. Aquesta vessant menys coneguda és precisament la que ha volgut destacar la consellera de Cultura, Laura Borràs.