Dones costureres de la Trinitat Vella han participat durant tres mesos en un projecte comunitari de disseny i confecció de vestuari finançat a través del pla de barris. Són Las Magas, 10 dones que participaran en la cavalcada de Reis de la Trinitat Vella com a comparsa tot reivindicant el paper de la dona en la desfilada.

La màgia d’orient i el poder femení inspiren el vestuari

Què passaria si els Reis d’Orient fossin dones? Aquest és el punt de partida creatiu de Las Magas, la comparsa nova de la cavalcada de Reis de la Trinitat Vella. La majoria són membres del grup de costura del grup de dones de la Trinitat Vella i s’han encarregat de crear i confeccionar els vestits i els complements que lluiran la nit de Reis. Amb l’ajuda, això sí, de Sofia Zunino i Marina Pujadas, dues dissenyadores professionals de la companyia d’art i vestuari Pedra. “Hem treballat el projecte creatiu sencer. Des de la recerca conceptual, de color, d’imatges. Hem buscat referències, hem treballat les formes. Totes les idees han sortit del grup de dones del taller i el resultat és aquest. El vestuari parla de nosaltres mateixes, del poder de les dones, de la seva màgia que en aquest cas és la costura com a forma d’expressió. Perquè aquestes dones també fan màgia a casa seva cada dia i amb les seves famílies i aquest poder l’han traslladat als vestits”, explica Pujadas. Rossi Redondo, una de les cosidores de Las Magas, explica que els vestits tenen una estètica de fantasia i són molt teatrals: “Representen la màgia de la nit de Reis. Ens hem inspirat en l’aurora boreal, la màgia del desert i del vent. Hi ha representats elements com la terra, l’aire, la nit i la màgia. Els Reis són homes, però nosaltres som Las Magas”.

Projecte comunitari de disseny i confecció de vestuari escènic

Les 10 dones costures de la Trinitat Vella van començar a treballar en el vestuari al setembre. Des de llavors s’han reunit un cop per setmana durant quatre hores. Ha estat un projecte creatiu intens en el qual, segons la dissenyadora de Pedra, Sofia Zunino, han treballat igual que en un taller professional. “Han après a treballar en equip perquè saber crear de manera col·lectiva és essencial per si en un futur o algun dia volen treballar en un taller de costura professional. De fet, han après tècniques professionals de disseny com ara fer servir els vectors i altres màquines làser de patronatge que, per cert, se les podran quedar per continuar utilitzant-les en un futur”. Aquestes eines han estat essencials per crear el complements que lluiran amb els vestits. Barrets, penjolls i altres elements de fantasia que completaran el vestuari.

Las Magas també és una activitat socioprofessional de futur

El projecte Las Magas neix de la voluntat del pla de barris i Barcelona Activa per millorar l’ocupabilitat dels veïns de la Trinitat Vella. És un projecte de formació per al disseny i fabricació de vestuari escènic però també vol ampliar les competències d’aquestes dones vehiculant-les cap a una activitat socioprofessional amb el valor afegit d’establir un vincle amb el sector artístic i de la cultura. El projecte comunitari està ideat i coordinat per l’entitat comuART, executat per la companyia d’art i vestuari Pedra i té el suport del Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu i de l’Associació de Dones de Trinitat Vella.