El pregó ha donat aquest dissabte el tret d’inici a la Festa Major de Sants 2019. L’encarregat de fer-lo aquest any ha estat el presentador de televisió Toni Rovira, que ha recordat la gran importància dels valors de la convivència i que ha estat aclamat pel públic: unes 2.500 persones han volgut sentir-lo des del Parc de l’Espanya Industrial. El comunicador i pintor, que presenta el programa ‘Rovira y tú’ a 25 TV, ha ofert un pregó dinàmic, que ha comptat amb música i una passarel·la de models del festival Miss Curvys International Barcelona.

Durant el seu discurs, Rovira, que és conegut pels seus programes amb un toc d’humor i en els quals s’envolta sempre de personatges de la faràndula, ha volgut reivindicar la música i el ball com una forma de viure. Però la major part del pregó l’ha dedicat a Sants. Rovira ha explicat com el barri li va canviar la vida. Ell es dedicava a la pintura quan el van cridar de la televisió local Canal 39 per fer-li una entrevista. I a partir d’aquesta trobada van néixer els seus programes, unint-se així al barri d’una forma molt especial. Reconeix que si avui el programa pot celebrar els 20 anys, és gràcies al fet que en els moments més complicats ha comptat amb la col·laboració dels santsencs, que no han dubtat a ajudar-lo, ja sigui cedint-li un local o anant de públic al plató.

Una festa que no gira la cara a l’actualitat

Des de la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants han volgut aprofitar el pregó per donar veu a diverses reivindicacions, entre les quals s’han volgut sumar a diverses entitats per recordar les persones que han mort al Mediterrani intentant arribar a Europa per cercar una millor vida. La presidenta de la federació, Gemma Solsona, ha llegit un manifest de Stop Mare Mortum i Obrim Fronteres, pels drets de les persones migrades. Solsona ha fet una menció especial a les 670 persones rescatades aquest agost al mar Mediterrani, pel vaixell de l’Open Arms i Ocean Viking.

Solsona també ha volgut denunciar les agressions masclistes que han tingut lloc aquests dies durant la Festa Major de Gràcia, i ha recordat que aquesta també és una festa lliure d’agressions. Han estat unes paraules que ha compartit el regidor del districte, Marc Serra, que ha reivindicat la Festa Major de Sants com una festa popular i feminista. I en aquest sentit, el regidor ha reclamat la implicació dels homes per erradicar les actituds masclistes. “Els homes també hem de dir: no és no, i només sí és sí” ha sentenciat el regidor.

La presidenta del Consell Municipal de Sants, Neus Munté, ha aprofitat el seu discurs per reclamar la llibertat dels polítics independentistes empresonats. A més, ha tingut un record especial pel regidor Quim Forn, empresonat a Lledoners, i qui durant molts anys va viure aquesta festa de molt a prop, com a regidor adscrit al districte.

L’alcaldessa accidental i exregidora del districte, Laura Pérez, ha tancat l’acte, convidant tot el veïnat a gaudir de la festa amb respecte pels guarniments i per tothom.