La Festa Major de Gràcia s’acomiada amb una de les seves imatges més icòniques: un correfoc pels voltants de la plaça de la Vila de Gràca. Com és habitual en aquest acte que funciona com a cloenda, hi han participat agrupacions del barri, però també d’altres punts de la ciutat. Així doncs, hi han participat vuit colles de Gràcia. Cinc de diables: dues infantils (Malsons i Escuats) i tres d’adultes (Vella, Diabòlica i Malèfica del Coll). Alhora hi han participat tres bèsties del barri: el drac, el Gaudiamus i l’Adzeries. A més, cada una de les agrupacions ha estat l’encarregada de convidar una colla de foc de fora el barri.

El punt de partida de l’itinerari del correfoc ha estat la  plaça de la Vila de Gràcia, seguit d’un itinerari pels carrers de Sant Domènec, Sant Pere Màrtir, Pere Serafí, Ros de Olano, Torrent de l’Olla, Or, Torrijos, travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla i Diluvi. Finalment, el correfoc s’ha aturat al mateix emplaçament d’inici, on s’han celebrat els lluïments.

Versots marcats pels incidents

Aquest any, el correfoc ha tingut un espai per condemnar les agressions sexuals de dues dones quan tornaven de les festes (la primera violació, denunciada dilluns, i la segona, dimecres a la tarda) i el vandalisme (amb la crema de part dels guarniments del carrer de la Llibertat). Ha estat en l’habitual lectura de versots a la plaça de la Vila, que dona el tret de sortida a l’itinerari del correfoc. Tant algunes de les colles de diables participants com membres de la Fundació de la Festa Major han lamentat i condemnat els fets. De fet, el crit que ha donat l’inici a l’encesa de focs ha estat “A Gràcia només sí és sí i que comenci el correfoc!”.

Una tradició d’or de la Festa Major

Especialment les persones que fa anys que participen a la Festa Major de Gràcia acorden que el correfoc és un dels moments més especials de tota la setmana de festes. Juntament amb altres actes, com la diada castellera, el correfoc final és una tradició molt consolidada dins del programa de festes.

Cada any aconsegueix moure centenars de persones que hi participen de manera activa, i que molts formen part d’alguna de les colles de diables, però també d’altres agrupacions com les de batucada. A més, són habituals els veïns graciencs que hi acudeixen cada any, així com assistents que confessen venir des d’altres barris de Barcelona per a l’ocasió.