El mes vinent farà 81 anys i ja en fa 74 que viu la Festa Major de Gràcia. Al carrer del Progrés, el carrer guanyador d’enguany, és tota una institució. Parlem de l’Emili José Manero, qui ha rebut el premi d’Honor del concurs de carrers guarnits 2019.

Des dels sis anys que viu a Gràcia

El meu pare era roig i, quan va acabar la Guerra Civil, el van empresonar perquè era excombatent de la batalla de l’Ebre. Vaig tornar a Gràcia amb sis anys i als nou vaig construir la font. Des d’aquell any se’n fa una.

És per això que li diuen Emili Fonteta?

Sí. Jo feia de manobre d’un paleta i ell havia de fer la fonteta, però no va acabar fent-la i l’home que ho gestionava em va preguntar: “Nano, tu t’atreveixes a fer una fonteta rodona?”. Vaig dir que sí, però l’home m’insistia en què no vessés l’aigua. I no va vessar!

Li’n diuen d’alguna altra manera?

Sí. Emili el del puro —perquè sempre vaig amb un puro— , Emilio el “sinvergüensao el “curandero” perquè vaig ajudar a moltes dones que tenien morenes.

Vostè porta 74 anys celebrant la Festa Major de Gràcia. Com es decoraven els carrers abans?

Agafàvem el que podíem, com ara. Però ara tenen més calers i és més sofisticat tot. Tot i no conèixer massa el món del Harry Potter, la idea d’enguany m’agrada molt. L’ha desenvolupat un noi jove: és que aquest carrer compta amb molta joventut per guarnir-lo!

I vostè ha desenvolupat alguna idea mai?

Sí, la Creu de Maig. Molt maca va quedar.

El carrer del Progrés fa 80 anys que es guarneix de manera ininterrompuda. Què significa per a vostè Gràcia?

Gràcia divina. Gràcia sempre serà al meu cor. Jo soc gracienc!