L’escultor Jaume Plensa ha rebut aquest dijous el guardó Pau Casals per la seva dilatada trajectòria professional i la seva contribució a la projecció de la cultura catalana amb les arts plàstiques, especialment l’escultura. L’acte de lliurament s’ha celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Ambaixador de la cultura catalana

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit la cerimònia acompanyat de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i de Marta Casals, vídua de Pau Casals, que ha afirmat que el seu marit estaria orgullós d’aquest premi a Plensa.

La consellera de Cultura ha destacat l’esperit de les seves escultures, que ha qualificat com una de les conquestes més altes de què són capaces la intel·ligència i la sensibilitat humanes, i ha encoratjat Plensa a ser el nou ambaixador de la cultura catalana. El president de la Generalitat l’ha qualificat com un dels artistes més internacionals de Catalunya. En l’acte també hi ha participat el periodista Màrius Carol, que ha llegit una glossa dedicada a l’escultor.

Del barri de Sants al món

En un discurs ple de poètica, Plensa ha agraït el premi i ha dit que és un honor “rebre aquesta distinció que porta el nom d’una figura cabdal com és Pau Casals”. L’escultor ha parlat de l’origen, “el punt de partida de la vida”, de les persones que, segons l’artista, constitueixen “la invisible percepció de pertànyer a un paisatge comú”. A partir d’aquí, ha repassat els diversos llocs del món on ha pogut desenvolupar-se com a artista des del seu naixement al barri de Sants.

Jaume Plensa ha combinat la vessant internacional de la seva producció artística amb la producció local a Barcelona, tot i que les seves obres no sempre són ben rebudes, tal com va passar amb l’escultura instal·lada a Nou Barris.

Plensa ha estat el segon guardonat des que aquesta distinció va ser creada, l’any 2016, i se celebra de forma bianual. El primer guardó Pau Casals va ser per al músic Jordi Savall. L’acte ha estat clausurat amb la interpretació de la violoncel·lista Mariona Camats, Guardó Internacional Pau Casals per a Violoncel·listes 2016.