Abandó escultures Plensa Nou Barris

Amb brutícia a l’interior i sense identificar. La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, denuncia que les tres escultures de Jaume Plensa instal·lades al barri de Verdum, a Nou Barris, es troben en “estat d’abandonament i desatenció”. Critica que s’han convertit en “un contenidor de deixalles” i en receptores de “l’incivisme” i, a més, considera que estan mal situades. Vilà demana que se’n canviï la ubicació.

Les tres escultures, conegudes amb el nom de l’Escullera, es troben entre la via Júlia i la plaça d’Àngel Pestaña. Segons la síndica, estan disperses i sense senyalitzar, i reclama que es traslladin de nou a la plaça de Francesc Layret, on s’havien projectat des d’un inici, el 1988. Vilà també exigeix que es tingui cura de les tres peces en un moment en què, assegura, la ciutat ha recuperat l’estima per l’obra d’aquest artista barceloní.

Una de les escultures de Jaume Plensa de Nou Barris.
Una de les escultures de Jaume Plensa de Nou Barris.

De fet, fa un parell d’anys diversos veïns del barri de Sant Pere van iniciar una campanya perquè una altra escultura de Plensa, la ‘Carmela’, es quedés davant del Palau de la Música Catalana. Van instal·lar-la l’abril del 2016 com a part d’una exposició temporal. Finalment ho van aconseguir: l’artista va cedir-la gratuïtament almenys durant vuit anys i, de moment, allà s’ha quedat.