L’atracció i el desig que va provocar l’obra ‘Carmela’, de Jaume Plensa, als veïns del barri de Sant Pere, situada a tocar del Palau de la Música, contrasta amb el rebuig i desconeixement que causa l’escultura ‘Escullera’ al barri del Verdum.

Veïns de Nou Barris afirmen que no coneixen ni l’autoria, ni l’origen ni el significat de les tres peces de ferro forjat que configuren l’obra de l’artista, reconegut internacionalment i que recentment ha exposat una retrospectiva al MACBA. El projecte artístic, anomenat ‘Escullera‘ es va instal·lar a la plaça de Francesc Layret, a tocar de la plaça Àngel Pestaña, l’any 1988.

Escultura de Jaume Plensa a Nou Barris

Des del primer dia que les van col·locar, n’hi ha dues que queden camuflades a la zona verda. No compten amb cap placa d’identificació ni cap mesura de protecció, fet que provoca confusió i desconeixença per part del veïnat. El nul manteniment i la gran desatenció de les estàtues, segons denuncien els veïns, han provocat que es converteixin en un pou d’escombraries on s’acumula brutícia i on els gossos orinen. Precisament, la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha denunciat el mal estat de les peces, que sovint són objecte de burla per part d’alguns ciutadans.

L”Escullera’ no entusiasma els veïns

Les escultures tenen amb diferents orificis profunds, que sovint són utilitzats com a papereres. Diversos veïns del barri afirmen que ningú mai els ha informat sobre les estàtues i que mai han rebut un manteniment efusiu, fins al punt de ser objectes poc valorats pel barri i que no creen entusiasme. Les dues escultures que es troben a la zona verda són les que acumulen més brutícia.

Escultura de Jaume Plensa a Nou Barris

Els veïns creuen que amb una simple identificació de les estàtues seria suficient per crear el reconeixement que haurien de tenir al barri. Fins i tot alguns demanen xerrades informatives.