L’Escola Orlandai, l’Institut Escola Trinitat Nova i l’Institut Menéndez y Pelayo mostren amb orgull la seva biblioteca escolar, una medalla que no poden penjar-se la majoria de centres educatius catalans, malgrat estar-hi obligats. És una normativa que no es compleix en gairebé la meitat de les escoles i instituts de Catalunya. Si hi parem atenció, en l’educació pública, segons les darreres dades del Departament d’Educació, només un 58 % dels centres disposaven de biblioteca en les seves instal·lacions el curs 2019-2020, una xifra molt inferior a la registrada cinc anys abans, quan un 81 % d’escoles i instituts afirmaven disposar d’aquest equipament bàsic per al foment de la lectura.

Cal tenir en compte, a més, que el nombre de biblioteques escolars en actiu és a la pràctica molt inferior a causa de la pandèmia, quan molts d’aquests espais es van transformar en aules per reduir el nombre d’alumnes per classe. Són números que cal llegir amb preocupació, tenint en compte que, segons explica la mestra i bibliotecària Mariona Trabal al programa ‘Via 15’, diversos estudis certifiquen que “els alumnes que van a escoles amb una biblioteca escolar ben activa tenen uns resultats millors en les seves competències relacionades amb la lectura i l’escriptura”.

Racó de la biblioteca de l’Escola Orlandai
És molt agraïda la feina d’animar als nens a llegir
Mariona Trabal, bibliotecària de l’Escola Orlandai

Orlandai, una biblioteca imprescindible

L’alumnat de l’Orlandai no s’imagina una escola sense la seva biblioteca. Hi van, com a mínim, un cop a la setmana. És un racó de silenci on van a gaudir de la lectura i també a agafar llibres en préstec. Forma part de la seva rutina. “És molt agraïda la feina d’ensenyar als nens a llegir”, explica Mariona Trabal. Ella ha estat durant nou anys l’ànima d’aquest gran espai lluminós i creu que “les mestres i les famílies sí que valoren la biblioteca, qui no ho fa és Educació”, que no es preocupa de dotar de recursos un espai vital en la formació dels infants. “El Departament d’Educació és responsable que les biblioteques escolars funcionin i no acaba d’exercir aquesta responsabilitat”, afegeix.

Biblioteca escolar de l’Institut Menéndez y Pelayo

Menéndez y Pelayo, un món de lectura i cultura

“A través del coneixement de l’alumnat, li donem accés a tot un món de lectura i de cultura, que és molt important tenint en compte que no tots els infants i joves van a la biblioteca pública“, explica la responsable de la biblioteca de l’Institut Menéndez y Pelayo, Júlia Baena. I reflexiona sobre el fet que no tots els centres públics puguin disposar d’una biblioteca ben potent: “Estem creant una desigualtat, en una escola pública la biblioteca funciona perquè l’equip directiu decideix apostar-hi i a l’escola pública del costat no existeix”.

A la biblioteca no sempre han de passar les coses que voldria el bibliotecari, però hi han de passar coses boniques
Joan Artigal, educador de l’Institut Escola Trinitat Nova i de l’Espai Tres Ulls

Trinitat Nova, biblioteca escolar i comunitària

La biblioteca de l’Institut Escola Trinitat Nova és un equipament essencial, tant per al centre educatiu com per al barri. Els alumnes hi poden anar a llegir un llibre, agafar-lo en préstec o que els expliquin un conte. És un espai ple de vida més enllà de les hores lectives: aquest equipament és també una biblioteca comunitària oberta al veïnat cada tarda, on pares i nens disposen d’un espai de trobada que propicia la interacció. Ho resumeix a la perfecció l’educador Joan Artigal: “Una biblioteca és un lloc on intentem que tothom se senti protagonista“, i sentencia: “No sempre han de passar les coses que voldria el bibliotecari, però hi han de passar coses boniques”.