El museu sobre el treball que es farà al recinte de la Fabra i Coats està previst que s’obri al públic a finals del 2023. L’equipament, un projecte que va amb anys de retard, ha fet un pas endavant perquè ja té projecte executiu per adequar la nau que allotjarà el museu. Les obres, que es licitaran a principis d’any, començaran a mitjans del 2022.

L’empresa de filatures Fabra i Coats, creada el 1903, serà la que predomini en aquest museu. S’hi exposaran 1.600 peces, algunes ja exposades, i uns 3.000 metres lineals de documentació que explicaran la història d’aquesta indústria tèxtil. A més, però, el centre d’interpretació del treball acollirà material representatiu d’altres empreses de Sant Andreu com La Pegaso, la Mercedes-Benz i La Maquinista Terrestre i Marítima.

La Fabra i Coats serà la protagonista

Amics de la Fabra i Coats, que aplega extreballadors de la fàbrica, fa anys que reclama el museu. De fet, fa quatre anys ja es va anunciar que es començava a construir, però s’ha endarrerit fins ara. Pere Fernández, president de l’entitat, diu que fa 14 anys que lluiten perquè el llegat de la Fabra i Coats sigui exposat i “ara sembla que va de debò”. Aquesta entitat i d’altres de relacionades amb el món del treball han pogut participar en el disseny del museu.

La nau F, que en un futur es convertirà en el museu, aplega 1.600 peces entre maquinària, estris i objectes de la fàbrica de filatures. Tot es troba inventariat i tapat perquè no hi entri la pols. Entre les peces hi ha una de les darreres adquisicions de la Fabra i Coats: una màquina d’entubar dels anys 90 que feia un tub de 100 metres de fil cada nou segons, una bàscula que hi havia en cada departament per pesar el que sortia, un petit carro de bombers o una litografia d’aproximadament el 1850 per imprimir. A més, també hi ha uns 3.000 metres lineals de documents que es troben arxivats. Tot aquest material nodrirà el futur museu.

Explicar el món del treball: vessant històrica i tipus de feines

A banda del projecte constructiu, també està en marxa el projecte museològic. El centre d’interpretació explicarà el món del treball de Barcelona a través de les empreses andreuenques. S’hi reflexionarà sobre l’evolució històrica del treball i la implicació que té en la transformació de la ciutat. “El món del treball defineix molt els papers de gènere i la posició social, que mirarà d’explicar el museu en clau històrica d’una banda i en clau de diferents tipus d’activitat de l’altra”, explica Joan Roca, director del MUHBA.

En la taula de seguiment del museu, es treballa en diferents grans àmbits pel projecte museològic. A més de la diversitat laboral (el treball a la fàbrica, el treball a casa, el treball marítim, el treball de persones i mercaderies, l’administració), també s’explicarà com va ser la lluita dels treballadors per millorar les condicions laborals o l’explotació infantil.

També es reformarà la sala de calderes

A més d’adequar la nau F per construir el centre d’interpretació del treball del MUHBA, el projecte executiu constructiu també inclou la reforma de la sala de calderes. Aquest espai es va obrir al públic el 2015 i s’hi fan visites guiades.