Aquesta és la primera visita que s'ha fet a la sala de calderes de la fàbrica Fabra i Coats després de recuperar-la. I entre els persones que s'han acostat a veure aquest patrimoni industrial, hi trobem extreballadors, un d'ells és el Santiago, que precisament, s'encarregava de fer anar les calderes. Quan l'empresa estava en funcionament feien servir 70.000 quilos de carbó. SANTIAGO ARGANDA, extreballador de la Fabra i Coats "Todo igual, algunas cosas estan canviadas, han quitado algunas cosas, unas válvulas que estan arriba pero, habia aqui una valvula general que daba vapor al otro lado." Aquest espai de més de 400 metres quadrats i 15 metres d'alçària s'ha recuperat pràcticament al 100%, s'ha deixat tal com estava, s'hi poden veure les cinc calderes que eren el motor energètic de l'empresa al llarg dels més de cent anys de la seva història. El 1911, quatre calderes subministraven potència per moure més de 900 màquines de filar i gairebé 400 telers mecànics. Va ser als anys 70 quan es va instal·lar una nova caldera de gas que va substituir les quatre existents. PERE COLOMER, historiador "Aquesta sala pertany a una empresa que era la Fabra i Coats que a principis de segle era la primera empresa industrial espanyola, aixo ja la fa molt important i encara hi ha un altre element que junt amb l'element arquitectònic s'ha conservat un arxiu molt complert des dels inicis de la sala que ens permet resseguir l'evolució de tots els elements patrimonials." La sala de calderes de la Fabra i Coats es podrà visitar els diumenges d'11 del matí a dues del migdia a partir del 10 de maig.

La sala que subministrava l’energia necessària per fer funcionar els telers de la Fabra i Coats, la primera empresa industrial espanyola dels inicis del segle XX, ha reobert portes. Es tracta d’un espai de més de 400 m2 i 15 metres d’alçària on, actualment, es poden veure cinc calderes.

En un inici, el 1911 n’hi havia quatre que subministraven potència per moure 922 màquines de filar i 380 telers mecànics. Després de la Guerra Civil, les contínues tallades i restriccions elèctriques dels anys 40 van fer que es tornés a utilitzar el carbó com a combustible fins que, l’any 70, va ser subtituït pel fuel. Més tard, el 1992 es va incorporar una nova caldera de gas, molt més eficient, que va substituir les quatre existents i va apagar la xemeneia de Can Fabra.

La col·lecció de la Fabra i Coats conserva més d’un miler d’eines i peces de maquinària que s’utilitzaven al recinte, a més de plànols i documents de la topografia del recinte industrial i de les màquines que s’hi van utilitzar al llarg de més d’un segle. Es tracta d’un conjunt que s’ha recuperat gràcies a la tasca compartida entre l’associació Amics de la Fabra i Coats i l’Ajuntament de Barcelona, a través del MUHBA i del districte de Sant Andreu.

La Fabra i Coats és una de les empreses més rellevants de la història industrial de Catalunya, des d’on va produir milers de productes diferents de teixit i filat i va comptar amb milers de treballadors, la majoria veïns i veïnes de Sant Andreu. En alguns casos, fins a cinc generacions d’una mateixa família van treballar a la fàbrica.

Aquest nou espai del Museu d’Història de Barcelona es podrà visitar els diumenges d’11 a 14 h -prèvia reserva- i també s’obrirà a les escoles i grups a hores convingudes.