exposició Van Gogh a les Arenes
Foto: ACN/Nomad Art

“El món de Van Gogh” vol convidar els visitants a mirar les obres més conegudes d’aquest artista neerlandès a través dels seus ulls. Amb aquest objectiu estrenarà aquest dijous, 24, una exposició immersiva que vol apel·lar els cinc sentits. Als 2.000 m² de la cúpula del Centre Comercial Arenas prendran vida els quadres i les pinzellades, a través de projeccions digitals en 2D i 3D. Les imatges es combinaran amb efectes olfactius i tàctils, i amb una narració en primera persona.

Les superfícies “s’impregnen de colors, des de la terra fins al sostre, per oferir la sensació d’una immersió absoluta”. L’espectacle també es vesteix de pedagogia. El passeig per la ment i l’obra de Vincent van Gogh (1853-1890) ve acompanyat de dades sobre la vida i la trajectòria del pintor. Com a fons, una banda sonora dissenyada específicament per a la producció pel jove compositor alacantí Adrián Berenguer.

Segons els organitzadors la visita té una durada estimada d’una hora i mitja. Teniu temps de descobrir-la fins al mes de març, amb uns horaris d’obertura de dilluns a diumenge de 9 a 23 h.

Una nova aproximació immersiva a l’obra de Van Gogh

Es tracta d’una iniciativa de l’empresa madrilenya Nomad Art, que anteriorment ja havia creat una altra exposició immersiva sobre Van Gogh el 2018 amb el nom de “Van Gogh alive”. Aquesta que arriba ara a Barcelona en seria una evolució, amb algunes novetats tant de recursos com expositius. Per exemple, els creadors han pensat en el públic de totes les edats, i per això han dissenyat un espai creatiu per als més petits. També es podrà entrar en una cambra de miralls, com a metàfora de la bogeria del geni.

L’obra, els traços postimpressionistes i els colors vius de Vincent van Gogh semblen proclius, juntament amb la de Gusta Klimt —de qui la mateixa empresa també ha fet un espectacle similar—, per a aquest tipus d’exposició. Si bé l’empresa Nomad Art ha creat ja dos projectes relacionats amb Van Gogh, cap dels dos té a veure amb l’exposició immersiva que es va poder veure a Barcelona el 2019 sota el títol de “Meet Vincent van Gogh”, sota el paraigua, això sí, de l’oficialitat que li donava el Museu Van Gogh d’Amsterdam. En aquest darrer cas, més de 160.000 persones van passar per les instal·lacions.