L’Associació Art Barcelona organitza la novena edició del Barcelona Gallery Weekend fins al 17 de setembre amb 27 galeries que, alhora, inauguren exposicions coincidint amb el certamen. Un any més, el Gallery Weekend és la benvinguda a una nova temporada artística. El programa expositiu es complementa amb visites i rutes guiades com les que ofereixen la Sala Parés i l’Àngels Barcelona, on els mateixos artistes que hi exposen expliquen la visita: Dis Berlin i Joan Fontcuberta.

Els assistents al Barcelona Gallery Weekend també trobaran itineraris que s’han de seguir a partir de textos que es poden descarregar del web. La proposta concreta s’anomena ‘Passeigs de les comissàries’, ja que els textos han estat redactats per set comissàries d’exposicions.

La fotografia d’abans i la que neix ara

Fontcuberta, un dels fotògrafs catalans amb més projecció internacional, presenta ‘Jardins de pols’ a la galeria Àngels Barcelona. Interessat per la relació entre la fotografia i el pas del temps, exposa les captures que ha fet un microscopi electrònic d’arxius fotogràfics històrics malmesos. Es tracta de microorganismes que devoren el suport químic. En una segona sala, per oposició, apareixen paisatges ficticis creats a partir d’una intel·ligència artificial. “Planteja el trànsit entre un adeu a la fotografia tal com l’hem coneguda i un hola a la fotografia que està naixent”, explica Fontcuberta.

A la Sala Parés hi exposa Dis Berlin, absent durant més d’una dècada a Barcelona i artista predilecte de Pedro Almodóvar. Algunes de les seves enigmàtiques i coloristes composicions han aparegut en escenes d’interior de pel·lícules del director manxec. A més d’olis sobre lli, a la mostra ‘Laberinto de soledades’ també hi ha una instal·lació escultòrica.