“El Sant Jordi que no vam poder tenir el 23 d’abril [del 2020], aquest any el tindrem“. Ho ha assegurat en declaracions al programa ‘reset’, de betevé, el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Marià Marín. Tot i així, també ha subratllat que “oblidem els Sant Jordis que hem vist tota la vida” perquè “no podran ser així, malauradament“.

Marín ha explicat que mantenen contactes “constants” amb el Procicat per fer un protocol per a la celebració de Sant Jordi. I ha recomanat molta “prudència” perquè hi ha una gran “incertesa“, fins al punt que “ni els experts en gestió hospitalària ni en la pandèmia poden assegurar el que pot passar d’aquí a dos o tres mesos“.

Un Sant Jordi adaptat a cada municipi

De totes maneres, el Gremi de Llibreters i el govern de la Generalitat estan treballant en “diversos escenaris” en funció de dos grans paràmetres: la demografia i el nivell d’afectació de la pandèmia. “Aquesta metodologia és la que estem treballant ara”, segons Marín, “de manera que, al març, els 947 municipis de Catalunya sàpiguen quina metodologia aplicar”. Reconeix, això sí, que “haurem d’estar pendents, com qui diu, el dia abans a veure què diuen les autoritats sanitàries“.

Els llibreters aposten per mantenir la cita del juliol

Davant de la incertesa sobre què pot passar a l’abril i la dificultat de predir-ho, hi ha llibreters que aposten per mantenir la cita del Sant Jordi d’estiu com es va fer l’any passat. En una entrevista al programa ‘Reset’ de betevé, el propietari d’Ona llibreria, Tatxo Benet, ha afirmat que “potser és millor acceptar que el Sant Jordi del 23 d’abril sigui testimonial i tornar-lo a fer al juliol com l’any passat”. Benet creu que no es podrà preveure quina situació hi haurà fins 15 dies abans de la diada i assegura que el 23 de juliol les vendes van funcionar.

També el director de la llibreria Altaïr, Josep Bernadas, creu que és difícil preveure quin escenari hi haurà aquest abril. Bernadas aposta perquè, igual que es va fer al juliol, hi hagi dues o tres ocasions a l’any que s’organitzin activitats que suposin una “injecció de força” per llibrerires i editors.