Un cop engegada la campanya de vacunació contra el coronavirus alguns pacients que havien rebut la primera dosi han donat positiu en un test PCR. Lluny de fer aixecar sospites sobre l’eficàcia de la vacuna, la viròloga Júlia Vergara-Alert explica que és normal ja que la vacuna no ens impedirà agafar el virus: “Sabem que ens podem infectar, el que evitarà la vacunació és que emmalaltim o que emmalaltim de forma greu“, explica.

De fet, fins i tot després d’haver rebut la segona dosi, també és possible infectar-se, tot i que en un percentatge petit, inferior al 5%.

Ara bé, també cal tenir en compte que si es dona positiu de coronavirus entre la primera i la segona dosi, caldrà esperar a curar-se per poder administrar la segona dosi, segons explica també la viròloga Vergara-Alert. Si es tenen símptomes és recomanable esperar-se a deixar de tenir-ne i passar la quarantena, i si no se’n tenen només caldrà fer la quarantena.

Possibles retards en la immunitat de grup

L’investigador principal d’IrsiCaixa, Jorge Garrido, explica que l’efecte de la primera dosi és limitat i apunta també que la resposta immunitaria varia en cada persona. Remarca la importància de rebre la segona dosi, dins el termini previst per superar el 95% de protecció, en els casos de Pfizer i Moderna.

Garrido veu com una amenaça per a la immunitat de grup, el retard de les companyies en l’entrega de vials i remarca la necessitat d’incrementar la taxa de població vacunada. Apunta també que cal que arribin més vacunes per assolir la immunitat de grup “el més aviat possible”.

En aquest sentit, veu positiva l’arribada en els propers 15 dies de les primeres vacunes d’AstraZeneca, que podrien rebre els menors de 65 anys.