El dibuixant Francisco Ibáñez, pare de ‘Mortadel·lo i Filemó’ i de ’13, Rue del Percebe’ és el protagonista del programa ‘Barcelonins’ conduït per la periodista Olga Valencia. Una entrevista en què l’il·lustrador repassa la seva trajectòria marcada per l’anomenada generació de la Bruguera, i explica anècdotes sobre els seus personatges sempre amb l’humor com a eix central del seu discurs.

”Vaig pensar en aquell moment que Mortadel·lo perd la seva forma, recordava a la mortadel·la  i l’altre a un filetó. Vaig pensar ‘mira la gent que no ho tenia al plat, al menys ho tindria en un còmic’.”

Pel creador d’historietes, la realitat és la millor font d’inspiració per crear la trama dels personatges, però de vegades la ficció és premonitòria. El 1993, pel 35è aniversari de Mortadel·lo i Filemó, Ibáñez va publicar una portada en què es veien dos avions que s’estavellen contra les torres.

”Quan un lector la va penjar a internet, el telèfon no parava de sonar, em deien ‘nostramortadelus’ ”

La desaparició el 1986 de l’Editorial Bruguera, i amb ella tota una escola d’il·lustradors la va viure amb tristesa. Ibáñez assegura que troba a faltar les reunions a les quals tots els dibuixants presentaven les seves creacions i els compara amb un sastre quan porta els vestits preparats per a la clientela. El salt al cinema dels seus personatges ha estat per a ell una satisfacció per poder accedir al gran públic i a les noves generacions.