L’edifici del Borsí, a la plaça de la Verònica, acull des d’aquest dissabte l‘exposició fotogràfica “Setze barris. Mil ciutats”, que pretén apropar la realitat dels 16 territoris on s’estan duent a terme accions a través el Pla de barris municipal.

Ciutat Meridiana Pla de Barris

Per organitzar aquesta mostra s’ha seguit la mateixa metodologia de treball del pla municipal, de manera que els autors han col·laborat estretament amb el  veïnat i les entitats del territori. De fet, en alguns casos, han estat ells els qui han decidit què calia fotografiar per mostrar la realitat dels seus barris.

Sant Genís dels Agudells Pla de Barris
Sant Genís dels Agudells, d’Anna Oswaldo Cruz

En total, s’exposen 300 instantànies captades per nou fotògrafs, que s’han repartit en dos equips de fotògrafs. Un d’aquests l’han coordinat Andrés Antebi i Pablo González Morandi, de l’Observatori de la Vida Quotidiana, i l’altre ha estat liderat per Marta Dahó i Marta Delclòs, de La Comuna Fotogràfica.

La mostra es podrà visitar del 16 de febrer al 31 de març, un cop tanqui portes, les imatges passaran a formar part de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Exposició Borsí Pla de Barris
El Raval Sud, de Joan Tomàs

Debats sobre els drets dels ciutadans

En paral·lel a l’exposició s’organitzaran sis debats temàtics per reflexionar sobre els drets de ciutadania, i quin paper han de tenir les organitzacions veïnals i les polítiques públiques. Així, durant el febrer i el març, el Borsí acollirà taules rodones sobre el dret a l’educació, a la salut, a l’habitatge, al patrimoni i la memòria, al medi ambient i a la convivència.

També es presentaran les fotografies als barris on s’han captat, a la qual assistiran tant els veïns com els fotògrafs.

El Borsí, en espera de la rehabilitació

L‘edifici del Borsí, situat al barri Gòtic, és un exemple de com l’organització veïnal ha aconseguit recuperar espais. Després de romandre tancat prop de 10 anys pel mal estat de conservació, i de rumors d’iniciatives privades com un museu dedicat a Woody Allen, la ciutadania es va organitzar per reclamar que l’Ajuntament recuperés l’immoble per als veïns.

Finalment, el consistori ha anunciat que reformarà l’edifici per ubicar-hi la Biblioteca Andreu Nin, i compaginar-ho amb usos veïnals. Les obres de rehabilitació del Borsí han de començar a principis del 2020, i permetran recuperar un tram de la muralla romana de l’antiga ciutat de Barcino.