S’ha inaugurat a l’Arts Santa Mònica “Pirulís. Columnes d’expressió lliure”, una intervenció gràfica del dissenyador David Torrents. Es tracta de vuit columnes publicitàries que conviden a reflexionar sobre la vigència del cartellisme i d’aquest element del mobiliari urbà conegut popularment com a pirulí. Cada columna proposa un tema. Una columna, per exemple, recorda el caràcter efímer dels cartells que s’hi enganxen, per les constants campanyes que s’hi van superposant. Una altra posa l’accent en el fet que un cartell vist a gran distància no és el mateix que vist des de prop, quan hi apareixen nous missatges abans negligits.

Pirulís o columnes d’expressió lliure

En un altre pirulí s’hi poden llegir les ordenances municipals que parlen justament d’aquest element del mobiliari urbà. De fet, el títol de la mostra fa al·lusió a l’expressió que defineix un “pirulí” a les ordenances: columna d’expressió lliure. La mostra destaca el fet que Barcelona és una de les poques ciutats del món on les columnes publicitàries no són privades i, per tant, no cal pagar per enganxar-hi res.

A la mostra fotogràfica complementària a la instal·lació de David Torrents s’hi poden veure columnes publicitàries de ciutats com Amsterdam, Berlín, París o Nova York, on són privades. És una aportació de Marc Martí, empresari del cartellisme amb qui David Torrents ja ha comissariat anteriorment dues exposicions al Disseny Hub Barcelona relacionades amb el cartell. David Torrents és dissenyador multidisciplinar amb experiència en projectes comercials i no comercials, sovint estrictament relacionats amb la cultura. “Pirulís. Columnes d’expressió lliure” es pot visitar a l’Arts Santa Mònica entre el 14 de febrer i el 23 d’abril.