Al número 78 del carrer de Sants, hi ha Can Daguerre, un dels pocs estudis que queden al món construïts expressament com a taller de fotografia. El nom de la botiga és un homenatge al francès Louis Daguerre, inventor del daguerrotip, considerat l’origen de la fotografia.

Un estudi històric

Ricard Marco de l’Associació Cultural Fotoconnexió ens explica que Can Daguerre va obrir el 1916. Està situat en un dels millors llocs de la carretera de Sants, just davant de les cotxeres, i el 1916 tenia a tocar l’entrada dels ferrocarrils.

El primer propietari de l’estudi va ser Martí Bonet Berenguer, nascut a Guimerà l’any 1882. Va arribar a Barcelona el 1912-13 i es va istal·lar a la plaça de Sants 93. Quan es va inaugurar l’estudi, es dedicava a fer retrats de la vida de la gent del barri.

Els germans Francesc i Marçal Tàpia Bonet són la tercera generació del negoci i s’encarreguen de mantenir viu aquest patrimoni. La família conserva molta documentació i equipament de l’època.

Un edifici ideat per fer fotos

A part de ser la segona botiga de fotografia més antiga de Barcelona, té una particularitat que la fa molt especial: l’edifici, construït per l’arquitecte Agustí Domingo, el mateix que va fer la fàbrica de l’Anís del Mono, va ser concebut per ser un estudi i una galeria de fotografia. Per això té totes les particularitats dels estudis del segle XIX: una entrada amb la recepció, un saló per maquillatge a la primera planta, un estudi fotogràfic i un laboratori de revelat. L’estudi estava cobert per una vidriera amb estructura de ferro colat que encara avui es pot veure parcialment. Al laboratori també es conserven les piques de revelat, els estenedors per assecar les còpies, els productes químics emprats en el procés, diversa maquinària, porta-negatius, etc.

Can Daguerre ha recollit la memòria del barri de Sants durant cent anys i és un patrimoni digne de ser conservat.