El futur Borsí recuperarà un tram de la muralla romana de l’antiga ciutat de Barcino. Així ho ha explicat l’arquitecte José Antonio Martínez, membre de l’equip Martínez Lapeña-Torres Arquitectos (que reformarà el Borsí). El projecte es diu NISROB i prioritza la conservació de l’arquitectura original de l’edifici, que haurà d’acollir una biblioteca i un espai veïnal.

La muralla que passa pel Borsí fa uns 20 metres de llarg i també manté els espais on s’ubicaven dues torres de vigilància (en concret, les torres número 48 i 49 de la mur de protecció de Barcino). En total, el tram que es pretén recuperar d’aquesta muralla suposa una superfície de 120 m².

Martínez avisa que els treballs seran “complexos i amb un cert risc“, perquè per recuperar aquest tram de muralla s’hauran de tirar a terra algunes parets i també s’haurà d’excavar un nou soterrani. Tot i que els arqueòlegs sabien que la muralla passava pel Borsí, no tenien clara la ubicació exacta: se’n van trobar un tram a una cambra de mals endreços.

Muralla Borsí

La nova Biblioteca Andreu Nin i un equipament veïnal

Les obres de rehabilitació del Borsí començaran a principis del 2020. A banda de les tasques per redescobrir la muralla, l’equip d’arquitectes té l’encàrrec de crear la nova Biblioteca Andreu Nin i un equipament per a les entitats veïnals del barri Gòtic.

La biblioteca tindrà 950 m² repartits entre la primera planta i l’altell i segons el comissionat de Cultura, Joan Subirats, s’especialitzarà en literatura catalana contemporània. L’entrada a la biblioteca es farà a través de la plaça de la Verònica i es crearà una construcció addicional de fusta i vitrines al primer pis.

Pel que fa a l’equipament veïnal, disposarà de 800 m² entre la segona planta i el terrat. En aquest espai (que estarà gestionat per la plataforma Recuperem el Borsí), les entitats veïnals hi podran celebrar assemblees, organitzar-hi tallers i fer tot tipus d’activitats.

Un oasi enmig de tant turisme

L’edifici neoclàssic tan emblemàtic del carrer d’Avinyó es convertirà, segons el govern municipal i les entitats, en una mena d’oasi enfocat als veïns enmig d’un barri amb molta pressió turística. Per això, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha recordat que el futur Borsí “tindrà usos de proximitat en un barri castigat per la gentrificació”.

En aquest sentit, la membre de Recuperem el Borsí Cristina Pujol ha reblat: “Volem que els veïns es quedin al barri, sobretot els més joves”. Ha afegit que “aquest edifici i l’ús que en fem ha de permetre aconseguir-ho”.