“Els éssers humans som creatius per naturalesa, però estem envoltats de dificultats i barreres que limiten la nostra capacitat”, afirma Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació de l’escola de negocis Eada. I amb aquesta màxima al cap, ell i Núria Ferré, periodista de betevé, es posen al capdavant de ‘Disruptia’, el nou pòdcast sobre creativitat i innovació fet en col·laboració amb Eada Business School i que ja es pot escoltar al web i l’aplicació de betevé, així com a les principals plataformes de pòdcast.

És possible aprendre a pensar de forma diferent i no convencional? Podem augmentar la nostra capacitat creativa? Amb ‘Disruptia’ descobrirem el procés creatiu de persones de diferents àmbits, des de l’artístic i humanístic fins al tecnològic i científic. Comencem?

Disruptia #01
‘Pensar fora de la caixa’

Com podem impulsar la nostra creativitat? Quines tècniques tenim per arribar a tenir idees més innovadores, per pensar “fora de la caixa”, per resoldre problemes o reptes que se’ns plantegen en el nostre dia a dia? Amb Donna Pace, representant a Espanya del sistema d’Edward de Bono, psicòleg, escriptor i professor de la Universitat d’Oxford i creador de la tècnica dels sis barrets de pensar.

Disruptia #02
‘I tu, què t’has pres?’

Què és la desinhibició cognitiva? Quins efectes té en la creativitat i la innovació empresarial? Quines substàncies desinhibidores existeixen per aconseguir la desinhibició cognitiva i com es poden utilitzar? Amb Carles Sánchez, consultor energètic, coneixedor dels efectes de l’ayahuasca, una beguda elaborada a base de plantes i fulles de l’Amazones amb efectes al·lucinògens, de moda en entorns tecnològics i d’innovació com Silicon Valley.

Disruptia #03
‘Els egos i la creativitat’

Com s’organitza una sessió de creativitat en equip? En quin context és necessària en una empresa? Quins són els principals perfils d’una reunió de creativitat i com evitar que els egos interfereixin en el seu resultat? Parlem del mètode Manual Thinking amb el seu creador, l’artista visual i dissenyador de producte Luki Huber.

Disruptia #04
‘No soc creatiu, no sé pintar’

Tothom pot ser creatiu? Quins són els principals bloquejos que hem de superar i de quina manera? La pintura, una eina molt valuosa per perdre la por d’equivocar-nos, deixar anar les emocions i desenvolupar un pensament més creatiu. Amb Daniel Berdala, artista plàstic i art consultor, fundador d’El Gimnàs de les Arts.

Disruptia #05
‘Les màquines poden ser creatives?’

La creativitat és exclusiva de l’ésser humà o una màquina pot ser creativa? Com funciona un cervell creatiu? Què és la intel·ligència artificial i en quins camps s’està desenvolupant? L’exemple de l’e-Salut. Amb Felip Miralles, director de la Unitat de Digital Health del centre tecnològic Eurecat.

Disruptia #06
‘Motivat, s’ha de venir ja de casa’

Les persones motivades són més creatives? Les empreses han de motivar els seus empleats o han de venir motivats de casa? La motivació com a motor de la creativitat, amb Marian Muro, directora de Turisme Barcelona.

Disruptia #07
‘La creativitat ens fa ser més feliços?’

Hi ha relació entre ser creatiu i ser feliç? Les persones creatives tendeixen a gaudir més de la vida? I les empreses, poden ser felices? L’exemple de Cyberclick, considerada una de les empreses més felices del món. Parlem amb el seu “chief empathy officer”, David Tomás.

Disruptia #08
‘Xarxes de creativitat’

Treballar en xarxa, ens fa ser més creatius? Les persones creatives són solitàries o saben col·laborar?

Disruptia #09
‘Creativitat a través de la imatge’

D’on venen les imatges? Hi ha gent especialment imaginativa? Com s’ho fan? Què vol dir ser imaginatiu? Quines estructures cerebrals hi estan implicades? 

Disruptia #10
‘Posar cames a la creativitat’

Creativitat i moviment es relacionen? Hi ha persones que en comptes de “pensar” posen en acció el seu cos? La creativitat a l’esport d’elit.

Disruptia #11
‘Per pescar peixos grossos hem de baixar fins al fons’

Quin és l’impacte de la meditació i el “mindfulness” en la creativitat? Necessitem pau mental per ser més creatius? La pràctica quotidiana de la meditació.

Disruptia #12
‘Anem per feina: de la idea a la innovació’

Tenir idees està bé, però cal portar-les a la pràctica. Com es fa això? Quins mètodes existeixen? Què és el mètode VERNE?

Disruptia #13
‘Creativitat i consciència’

Què és la consciència?  És una condició per a la creativitat, o existeix la creativitat inconscient? Qualsevol procés de creixement personal és essencialment creatiu?