D’on venen les imatges? Què vol dir ser imaginatiu? Quines estructures cerebrals hi estan implicades? En parlem a ‘Disruptia’, el pòdcast de pensament creatiu d’Eada Business school i betevé. Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació d’Eada considera que sense imaginació és molt difícil que hi hagi creativitat. N’és un dels ingredients, però no es tracta de conceptes sinònims. La creativitat està més relacionada amb la posada en pràctica d’una idea, que abans has d’haver imaginat. “El problema és que la imaginació l’anem perdent amb els anys, ens fa por, vergonya, no en sabem, ens quedem bloquejats. Per imaginar cal ser una mica radical”.
Tanca els ulls i intenta veure imatges, el cinema mental estimula la imaginació
Les imatges es generen en una xarxa del cervell que es diu xarxa neuronal per defecte, Default Mode Network, i a altres zones visuals que en algunes persones estan molt desenvolupades. És el cas de l’Amanda Sans Pantling, cineasta especialitzada en no-ficció i documental, que explica que cada dia es troba en constant procés creatiu. “No recordo cap dia a la meva vida que no estigui pensant i apuntant coses que veig i sento i que em poden anar bé”. Per exemple, una conversa al metro, pot anar bé per un guió. Una foto al diari, que li resulta interessant, la guarda a la carpeta de referències visuals.
Soc una observadora una mica friqui i obsessiva, escanejo tot el que veig
Amanda Sans Pantling considera que la informació es troba als detalls, i per això intenta tenir una mirada lateral que aporti un punt de vista diferent. “Es tracta de fer un pas enrere i mirar la història per identificar què connecta amb mi, perquè el que expliqui sigui una reflexió meva”. Segmentar, treballar amb la complexitat dels personatges i barrejar drama i humor, com a la vida, implica hores de feina i disciplina. El treball en equip i el networking, són dues de les pràctiques que també contribueixen a aconseguir un treball creatiu.