A l’arxiu de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià s’ha fet una troballa inesperada: un document de finals dels anys 50 que explica com s’havien de fer els tocs de campana a Sarrià de forma manual. Un document extens i explícit que es converteix en rellevant per la recuperació del toc manual de campanes a Barcelona, un projecte que estan tirant endavant les parròquies de Sant Vicenç de Sarrià, de Santa Maria del Pi, de Crist Rei de la Sagrera i de Sant Andreu de Palomar, que ja han fet la primera trobada.

50 festivitats amb repics especials

El document, que és anònim, explica les normes del toc manual de campana, els tipus de repics i de tocs ―com el toc d’ànimes per pregar als difunts o el toc de bateig― els seus horaris i, fins i tot, els seus ritmes.

L’escrit recull una cinquantena de festivitats que tenien un repic especial, com el de Nadal, que es tocava sis vegades al dia, el repic solemne o Santa Eulàlia, que tres vegades al dia s’havia de tocar un repic extraordinari durant mitja hora. “Aquest document fa un resum perfecte dels tocs especials que es feien a Sarrià de forma tradicional”, explica Llorenç Codern, arxiver de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià i descobridor del document.

Una oportunitat pels Campaners de Sarrià

Una informació recollida just abans que les campanes de Sant Vicenç de Sarrià es mecanitzessin als anys 60 i que els nous Campaners de Sarrià, que volen recuperar el toc manual, han rebut amb els braços oberts. “Estem molt contents perquè en aquest document hi ha tota la informació que podíem necessitar per recuperar el toc manual de Sarrià”, explica amb entusiasme Toni Bertólez, membre dels Campaners de Sarrià.

Redescobrir el toc manual a la ciutat

“És una sort haver trobat aquest document perquè n’hi ha molt pocs a la ciutat. Quan apareix un document així de detallat tenim la possibilitat d’acostar-nos més a la pràctica original de campanes”, explica Jordi Sacases, arxiver i campaner de Santa Maria del Pi.

L’arxiu, juntament amb d’altres que s’han trobat a Barcelona, servirà al grup d’investigació multidisciplinari que ha creat Santa Maria del Pi per redescobrir com es feia abans el toc manual a la ciutat, comparar-lo entre les diverses parròquies i tornar-lo a portar a la pràctica de la manera més fidel possible.