Es tracta d’un espectacle creat a partir de les converses a tres bandes que van mantenir Àlex Rigola, Alba Pujol i el seu pare, Josep Pujol, poc abans que morís, quan ja se sabia que el càncer de pulmó havia entrat en fase terminal. Van ser hores i hores de conversa, en què l’Àlex feia una mica de moderador. Per exemple, els demanava que destaquessin una qualitat l’un de l’altre, o que triessin un record bonic que haguessin viscut junts, o que diguessin alguna cosa que els sabés greu no haver fet plegats… I totes aquestes hores de conversa es van traduir en 180 pàgines de transcripció, que finalment han quedat reduïdes a poc més de 20.

 

Com es tradueixen 180 pàgines a 70 minuts de teatre?

D’una manera molt simple. Hi ha l’Alba Pujol, que fa d’ella mateixa (cosa que pot semblar fàcil però no ho és gens), en Pep Cruz assumeix el paper del pare de l’Alba, i després hi ha un tercer element, que és una gran pantalla, on es van projectant les preguntes que l’Àlex anava fent durant aquelles trobades, o els temes que anava posant sobre la taula. En el fons, tu com a espectador estàs assistint al comiat entre un pare i una filla, veus com en els últims mesos de vida passen moltes hores junts, parlant, cuidant-se i explicant-se coses que potser no havien compartit mai fins llavors. És d’una tendresa infinita, et cauen les llàgrimes, però també rius, et replanteges coses i et fa estimar més la vida. De fet, acaba sent més una peça sobre la vida que sobre la mort, perquè una cosa no pot existir sense l’altra. És un dels exercicis de valentia i d’honestedat més grans i més demolidors que es poden fer dalt d’un escenari.

 

I el títol, d’on ve?

És Shakespare, està extret del famós monòleg de Hamlet i, evidentment, fa referència a la mort. Tothom es queda sempre amb el “ser o no ser”, però més endavant Hamlet es pregunta: “Qui portaria el pes d’una vida cansada de queixes i suors, si no fos per la por d’alguna cosa més enllà de la mort, aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers?”. I de fet, a banda de les transcripcions, la peça està plena d’altres materials, no només Hamlet: també hi treuen el cap el psicoanalista Jacques Lacant, el Nobel de Literatura Peter Handke, o el poeta Gil de Biedma, entre d’altres.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Consulta la resta d’espectacles destacats de la cartellera” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/artic/teatre-barcelona-obres-cartellera/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Informació de servei

Autoria i direcció: Àlex Rigola
Intèrprets: Pep Cruz i Alba Pujol
Horaris: de dimecres a dissabte, a les 20 h. Diumenge, a les 18 h
Durada: 70 minuts
Preus: entre 10 i 20 euros
Espectacle en català