Els Campaners de Sarrià han recuperat el toc tradicional de campanes a l’església de Sant Vicenç de Sarrià, tocant-les de forma manual tal com es feia abans que es mecanitzessin. “El toc tradicional és un dels grans patrimonis de la cultura popular catalana i és important que no es perdi”, explica Eduard Llorens, membre dels Campaners de Sarrià.

El grup de campaners es van crear el setembre, molts provinents dels Castellers de Sarrià, es van estrenar a l’octubre per la festa major del barri amb un toc a missa per l’eucaristia del Roser i l’objectiu és seguir-les tocant en ocasions especials.

Tocaran el 16 de novembre

El proper dia que es podran sentir de forma manual serà per la missa de la benedicció del nou orgue de l’església el dissabte 16 de novembre que es va començar a construir a l’estiu.

Què és el toc tradicional de campanes?

Es tracta del toc manual de campanes, que es fa per l’interior i té un so complectiu i avellanat. En canvi, el toc mecànic, ara instaurat en la immensa majoria de campanars, està automatitzat i provoca un so metàl·lic i més artificial.

L’església de Sant Vicenç, reconeguda pels seus frescos noucentistes i modernistes, té les campanes horàries aturades i són les quatre campanes litúrgiques les que toquen de forma automatitzada cada hora. Aquestes segones són les que s’han començat a tocar de forma manual i de les poques campanes on es pot fer el toc català.

Recuperació del toc manual a la ciutat

El toc manual es va començar a recuperar a Barcelona a la Parròquia de Sant Andreu fa 30 anys, i en fa 20, a la basílica de Santa Maria del Pi. Els Campaners de Santa Maria del Pi són els padrins dels de Sarrià i els han ensenyat tot el que saben fins ara. “La idea és que Barcelona torni a recuperar, en la mesura del possible de cada campanar, el toc tradicional manual”, explica Jordi Sacases, arxiver i campaner de Santa Maria del Pi.

Aquest setembre, per primera vegada després de 50 anys, es va recuperar el toc manual a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè el dia de la patrona de la ciutat. A altres barris, com la Sagrera, també estan començant a recuperar el toc manual a la Parròquia del Crist Rei.