“He visto el deseo de ayudar a la República, he visto la pasión y la emoción que ponen en sus ideales… No cometáis un error histórico que no tendréis nunca bastante tiempo para llorar; que no tendréis nunca bastante tiempo para llorar al dejar al margen de la República a la mujer, que representa una fuerza nueva, una fuerza joven…”. Aquest és un tros del discurs que va fer Clara Campoamor el dia 1 d’octubre del 1931 per defensar el dret a vot de les dones. Campoamor va guanyar per 161 vots contra 131, només per 40 vots, però tot el que es va aconseguir va desaparèixer uns anys després amb l’arribada del franquisme. La llum que va portar la República per les dones es va trencar. El feixisme es va encarregar de castigar-les de forma cruel: més d’un miler van ser afusellades, condemnades a presó de 30 anys i a pena de mort per ser mares, esposes o germanes de polítics i sindicalistes o pels seus ideals. ‘Llum trencada’ és una obra d’Iguana Teatre que ens trasllada aquella època i narra històries de dones que van patir el franquisme a Mallorca.

 

Dones, guerra i República, al Tantarantana

‘Llum trencada’ estarà al Teatre Tantarantana fins al 9 de febrer a la Sala Àtic22. La dramatúrgia de l’espectacle és autoria d’Aina Salom i Carme Planells, que prenen com a punt de partida els llibres ‘Dones republicanes. Memòria de la Guerrra Civil a Mallorca’, de Margalida Capellà, i continua el treball de la proposta anterior d’Iguana Teatre, ‘Mar de fons’, que va passar la temporada passada pel Teatre Lliure amb gran èxit de crítica i de públic. ‘Llum trencada’ vol oferir una visió de gènere del conflicte bèl·lic, la guerra i la postguerra, des del punt de vista de les dones que l’han viscuda i patida. La peça se centra en la Guerra Civil Espanyola i la repressió posterior a Mallorca, però amb la intenció d’abastar totes les dones i totes les guerres.

 

 

999. Les primeres dones d’Auschwitz

Les dones sempre han estat les grans oblidades de la guerra i els conflictes armats. ‘999. Les primeres dones d’Auschwitz’, de Heather Dune Macada, és la narració sobre el testimoni de les dones oblidades de l’holocaust: una història d’amistat, sororitat i resistència a la barbàrie. Un llibre publicat per l’editorial Comanegra amb traducció de Jordi Cussà.

 

999. les primeres dones d'auschwitz