La Fundació Carulla té les oficines a una cinquena planta d’un edifici del barri de Sant Gervasi – Galvany, però els seus tentacles s’estenen per tot el territori català. Sobre tres pilars clau que són l’educació, la cultura i la llengua, l’entitat fa 47 anys que premia projectes i iniciatives d’aquests àmbits i amb capacitat per sacsejar tota una societat i fer país.

Però després d’aquest gairebé mig segle d’activitat, la persona que dirigeix l’entitat des de fa tres anys, Marta Esteve, ha considerat que és un moment d’anar més enllà, de no quedar-se en els reconeixements, sinó ser catalitzador d’aquells projectes i idees dels camps de la cultura i l’art que considerin que són importants que ocorrin per tal de fer avançar la societat.

Què fa la Fundació Carulla?

Aquesta entitat cultural, concedeix diversos premis a iniciatives del món educacional, com els Premis Baldiri Reixac, i cultural, com el Premi Lluís Carulla, que s’entregarà a la tardor. Per Marta Esteve:

”La Fundació Carullla veu l’educació com a pilar clau del canvi” .

La directora de la fundació explica que el finançament és familiar i assegura que ”és una sort que hi hagi persones, com el fundador de la Carulla, que en un moment entenen que aquest país necessita cultura i educació per créixer”.

El projecte més novell de la fundació és Mutare, un “espai de debat al voltant de la capacitat transformadora que té la cultura”, ha especificat Quim Rubio, cap de projectes a l’entitat qui, a més, ha destacat que :

  ”La cultura transforma persones, fa que visquin millor, les fa més felices, però és que la cultura també cohesiona territoris, genera oportunitats i cohesiona societats”.

Com transforma la cultura?

Convençuts que “la cultura en si mateixa és transformadora”, però que hi ha elements “que fan créixer exponencialment aquest poder de transformació”, l’equip de la Fundació Carulla rebla esforços en catalitzar projectes amb aquest poder de canvi. Una clau de l’èxit, al seu entendre, és”Implicar la gent en la gènesi i desenvolupament d’un projecte, que sigui més de les persones”.

Un exemple, és el projecte Traces que  va quedar finalista en la darrera edició del Premi Lluís Carulla. Es tracta d’una plataforma digital que s’estrenarà al març  amb el domini www.tracesmap.org i que servirà per recollir aportacions de la ciutadania en tot allò que es consideri destacable en l’àmbit patrimonial, més enllà que estigui catalogat. Una de les impulsores. Mar Santamaria ha volgut destacar aquesta idea:

”Tenim molt patrimoni per davant”