Durant els dies de celebració de les Festes de la Mercè, no hi pot faltar el Concurs de Colles Sardanistes davant de la catedral de la ciutat. Aquest dissabte a les 11 h, un total de 32 colles provinents de diferents punts el territori català han participat en la 69a edició d’aquesta cita tan emblemàtica.

De fet, el concurs és l’única activitat de tota la programació de la Mercè que s’organitza des dels orígens de la festa major barcelonina. A més de tractar-se d’una tradició del col·lectiu sardanista, és també una de primer nivell.

El president de les colls sardanistes de la ciutat de Barcelona, David Jané, destaca especialment que “el concurs torna a ser vàlid pel Campionat de Catalunya i això fa que hi participin les millors colles de categoria absoluta i les veteranes”

Els locals Mare Nostrum: guanyadors del concurs

Després de dues hores de concurs, la colla barcelonina Mare Nostrum ha alçat el primer premi de la competició. En segon lloc s’ha col·locat la també local Violetes del Bosc, mentre que el bronze se l’ha endut Mans Amigues (Cassà de la Selva).

La mostra d’aquest any ha comptat amb la participació de 32 colles, repartides entre alevines, juvenils, grans i veteranes. Tot i que la majoria de les participants són de la ciutat de Barcelona, també cal remarcar l’exhibició de colles com Aires Gironins (Girona), Dolç Infern (Lleida) o Toc de Dansa (Tarragona), entre d’altres.

Passat i futur de la sardana

La competició d’enguany ha volgut rendir homenatge a la compositora Montserrat Pujolar amb motiu de la celebració dels 40 anys de la seva coneguda sardana ‘Amb l’esperit vibrant’. El tema ha estat interpretat per la cobla La Principal del Llobregat, que també celebrava el seu aniversari, de 90 anys.

A més, el concurs també ha volgut posar la mirada en el futur de la sardana. S’hi ha estrenat la primera composició sardanista d’un jove compositor de només 18 anys.