pessebre 2023 render
pessebre 2023 render

El pessebre de la plaça de Sant Jaume de Barcelona és una de les propostes que desperten més interès del Nadal 2023 a Barcelona. Aquest dilluns al migdia s’ha presentat com és el muntatge d’enguany, amb el gerent de l’ICUB, Oriol Martí, i el dissenyador de la instal·lació, Ignasi Cristià. L’estrena del pessebre serà l’1 de desembre i es podrà visitar fins al 6 de gener.

Un teatre en miniatura

El pessebre reinterpreta en clau barcelonina contemporània la tradició del pessebre napolità, que està concebut com un teatre en miniatura en què mostra la vida quotidiana amb els seus habitants. Hi ha 70 personatges que representen la diversitat de la ciutat. Entre els personatges que s’hi identifiquen hi ha una parella jove amb un nadó, un jove escalador que interpreta el rol de l’arcàngel Gabriel en l’anunciació i una noia asseguda en un lavabo llegint un llibre que recorda el caganer.

També hi ha les ovelles que l’Ajuntament va enviar a Collserola per desbrossar la serra.

Barcelona s’integra en la instal·lació

Segons l’artista, és un enfocament inclusiu amb què es pretén que tothom s’hi vegi reflectit. S’hi poden veure les tres escenes principals del pessebre amb els pastors, el naixement i els Reis d’Orient i, de fons, Barcelona i la seva ciutadania. S’hi pot veure Montjuïc amb l’escenari de l’anunciació, La Pedrera, l’Eixample i el Tibidabo, que és on se situa el naixement.

“Serà com una felicitació de Nadal”, ha dit el dissenyador d’aquesta caixa escènica, que es podrà veure des de diversos punts de la plaça sense haver de fer cua.

Impressions fotogràfiques de les figures

Les figures del pessebre són impressions fotogràfiques sobre resina encunyada i lones de gran format sobre un suport de bastides de fusta i ferro. Les fotos pertanyen a un banc d’imatges internacional amb llicència Creative Commons per a usos artístics.

Es tracta d’un pessebre sostenible perquè els materials utilitzats podran ser reutilitzats. Aquesta instal·lació té un pressupost de 100.000 euros.

Pessebre tradicional al Museu Marès

Un altre dels punts d’interès serà el Museu Marès (plaça de Sant Iu, 5), on s’instal·la cada any el pessebre tradicional de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. betevé també hi serà en directe. Està situat al pati del museu i es podrà visitar fins al 7 de gener. Aquest pessebre d’estil tradicional enguany s’emmarca en la celebració dels 800 anys del pessebre a Catalunya.

En aquest pessebre es poden veure les escenes clàssiques: el naixement, l’anunciació i el camí dels Reis. Tot i que la vestimenta de les figures sigui de finals del segle XIX, l’ambientació de la instal·lació està inspirada en l’època de sant Francesc d’Assís. A més, disposa d’una escena d’aquest sant i no hi faltaran tampoc figures icòniques del pessebrisme català com el caganer.

Els horaris d’aquest pessebre són de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h, diumenges i festius, d’11 a 20 h. El 25 de desembre i l’1 de gener estarà tancat i també els dilluns (excepte els que són festius).

Pessebre al monestir de Pedralbes

Un altre pessebre tradicional que es podrà visitar serà el del monestir de Pedralbes, que se centrarà en dos grans diorames, el del naixement i l’anunciació als pastors. El muntatge es podrà visitar a partir del dissabte 16 de desembre i fins al 2 de febrer del 2024.

En el primer dels diorames hi ha representat un pessebre popular, artístic i de gran complexitat tècnica, elaborat amb elements naturals i d’altres de treballats amb guix, en què s’escenifica el naixement del nen Jesús. Les figures són obra de Daniel José Urseguía. Les seves peces són molt detallistes: per exemple, les pells de les samarres dels pastors estan treballades amb molta cura i hi ha un gran realisme en la representació de l’anatomia dels diversos personatges. En el segon diorama es veurà l’anunciació als pastors amb un entorn de suro i molsa i les figures creades per Pere Catà.

Així hem ensenyat el pessebre al ‘btv directe’

A betevé us hem ofert un programa en directe amb la presentació del pessebre a l’Ajuntament de Barcelona i el muntatge de la instal·lació a la plaça de Sant Jaume. També hem connectat amb el pessebre del Museu Frederic Marès.

Què vols saber del Nadal 2023?

Comparteix a: