noves paraules catala 2023

(ACN/ Redacció) El ‘Diccionari de la llengua catalana’ de l’IEC (DIEC) ha fet públiques les paraules que s’incorporen a l’obra aquest 2023. Són diversos els termes que s’hi inclouen aquest any. Betlem, botulisme, donassa, gentrificació, embolicat, embullat, gentrificar, reelaboració, reelaborar, sordceguesa, tarat i sordcec són 12 de les paraules que s’han sumat enguany DIEC.

A més d’aquests mots, s’hi han afegit també locucions com ara a més no poder, a preu d’or, de profit, efecte hivernacle, llengua de signes, llengua de signes catalana, mitges paraules, per compte propi, sense paraules, sí home!, tot comptat, una cosa de no dir o xec en blanc. El total, el 2023 s’hauran incorporat 30 paraules i s’hauran fet 278 canvis al DIEC.

Més novetats

Entre les novetats, hi ha nous sentits o nous usos sintàctics de determinats mots. Per exemple, en el verb col·locar s’hi ha afegit una accepció corresponent al sentit “una substància, produir (en algú) una alteració de la consciència i de l’estat d’ànim”.

Un cas similar és el del substantiu basca, que ara inclou una accepció amb el significat de xafogor. En el cas del verb ocupar, també s’ha recollit un significat ben viu avui dia: “Establir-se (en un habitatge o en un local) sense el consentiment del propietari”.

Conjugació de tots els verbs

Finalment, també destaca que en aquesta actualització del DIEC també es fa pública la conjugació de tots els verbs inclosos en el diccionari. Aquesta conjugació es mostra en cinc presentacions alternatives, una per a cada dialecte (central, valencià, balear, nord-occidental i septentrional), dins cadascuna de les quals es marca les formes flexives que no són compartides pels quatre dialectes restants.

Què vol dir que un mot entri al diccionari?

Sovint, la llengua va més ràpida que no pas la normativa i això fa que es creïn neologismes per expressar la realitat que ens envolta. Una part important de la tasca de les institucions que vetllen pel català és que aquests termes es vagin normativitzant, és a dir, que esdevinguin normatius. Això a vegades es tradueix en l’acceptació de la forma que s’ha estès, ja sigui catalana o un manlleu. D’altres, es proposa una forma normativa diferent.

El pas d’un mot al diccionari general vol dir que té un ús tan estès que hi ha d’aparèixer. Ara bé, que un mot no el trobem al diccionari no vol dir que no sigui ben format i, per tant, correcte. De fet, molts dels termes i expressions que s’han incorporat aquest 2023 demostren precisament això. Sordcec, llengua de signes, reelaborar, etc., eren mots d’ús comú en el dia a dia dels catalanoparlants. L’única cosa que s’ha fet ara és incorporar-los al diccionari.

Les actualitzacions del DIEC

Des que es va publicar el 2007 la Secció Filològica ha anat introduint diverses esmenes a la segona edició del DIEC, en alguns casos, a partir de suggeriments dels parlants. Les actualitzacions del DIEC són bianuals des del 2020, tot i que es donen a conèixer un cop l’any. A mesura que s’aproven les modificacions s’incorporen al diccionari en línia i, quan se’n fan noves impressions, també a la versió en paper