Foguera de Sant Joan a Sant Antoni

Un any més Barcelona viu la revetlla de Sant Joan amb fogueres, petards, menjar, cercaviles i, sobretot, molta festa. A tota la ciutat hi ha autoritzades 26 fogueres i una quarantena de revetlles i —tot i que estan repartides pels barris— els districtes amb més propostes són Sant Martí, Sants-Montjuïc i Gràcia.

El tret de sortida l’ha donat la Flama del Canigó 2023, que ha sortit del Camp Nou a les 17 h per arribar una hora després a la plaça de Sant Jaume, on s’ha rebut amb una festa amb balls dels Gegants de la Ciutat, l’Àliga i els capgrossos. És aquesta mateixa flama la que més tard s’ha repartit arreu de la ciutat per encendre les fogueres dels barris.

La primera revetlla a la superilla de l’Eixample

Un dels espais de la ciutat que enguany s’estrenen en la revetlla és la superilla de l’Eixample. El veïnat de la zona s’ha fet seu el carrer del Consell de Cent amb barres de begudes, taules i cadires per fer el sopar. A més, la festa inclou batucada i actuacions musicals.

Revetlla de Sant Joan 2023 | Mapa de fogueres i festes
Consulta aquí les 26 fogueres autoritzades i la quarantena de revetlles previstes

Les platges: epicentre de la festa

L’epicentre de la festa, però, són les platges, on milers de persones es reuneixen per allargar la festa fins que surt el sol: s’hi preveuen unes 60.000 persones. Precisament és la Guàrdia Urbana qui ha dissenyat un dispositiu de seguretat que inclou 400 agents i control amb drons. També la neteja serà essencial a primera hora del matí, amb la participació de 1.200 operaris.

A més, a partir de les 22 h a la Barceloneta es desviarà el pas de vianants per evitar la massificació i garantir el descans dels veïns.

Metro i TRAM obert tota la nit

D’altra banda, el transport públic de Barcelona oferirà un servei especial durant tota la nit: metro, TRAM, FGC i Renfe ampliaran horaris i reforçaran el servei davant la previsió d’augment de la demanda, especialment a les platges. L’ATM també ha anunciat places addicionals en algunes línies de NitBus. Concretament el metro i el TRAM funcionaran tota la nit, de forma ininterrompuda.

Cues i mesures especials a les carreteres

Les carreteres també són un punt calent de la festa i, per aquest motiu, Trànsit ha reforçat la presència dels Mossos per terra i aire. A més, també s’han aplicat mesures especials com un carril addicional de més de 53 km entre Montornès i Sils per donar agilitat als vehicles que es dirigeixen a la Costa Brava.

Durant la tarda de divendres s’han produït diverses retencions i aturades en vies d’arreu del territori català, entre les quals les rondes de Barcelona i l’AP-7.