L’edició d’enguany del festival Cruïlla ha reunit 52.000 assistents. És la xifra que ha facilitat la organització, després d’haver tancat una edició qualificada “d’èxit total“.

Ho ha assegurat el director del Cruïlla Barcelona, Jordi Herreruela, que ha explicat que “el món de la cultura ha trobat la manera de tornar d’una manera segura” i matisa que els protocols d’accés han han estat exitosos: “Mai abans s’havia fet un cribratge de tants tests en tan poc temps.”

Segons Herreruela, el model de cribratge massiu és el que permet tornar a viure de manera segura. També ha assegurat que la fórmula en què els promotors han de fer els cribratges no és l’ideal, i ha suggerit que el model òptim, al seu parer, és amb els cribratges a les farmàcies.

El director del festival assegura que el Cruïlla ha sigut col·laborador i protagonista de la fórmula per trobar el punt d’unió entre ciència i cultura i aprendre a conviure amb el coronavirus. Tot plegat en un cruïlla marcat per les actuacions nacionals.

La mascareta, dins i fora del Cruïlla

Davant les imatges del públic sense mascareta, Herreruela ha dit que la confusió sobre si portar-la o no no és exclusiva del Cruïlla, és una confusió general a la societat. Molts testimonis, inclosos els treballadors del festival, asseguraven que a mesura que avançava la nit “cada cop hi havia menys mascaretes” i, en aquest sentit, ha quantificat l’ús de la mascareta “en un 70%“.

Tot i les imatges de públic sense mascareta, les xifres dels més de 50.000 tests diuen que cada nit ha anat baixant la taxa de positius. La primera nit hi va haver un 1 % de positius; la segona, un 0,5 %, i l’última, un 0,35 %. La direcció del festival assegura que amb els 289 positius detectats, no només han garantit la seguretat de l’esdeveniment, sinó que han aconseguit evitar uns 3.500 contagis potencials.

Un Cruïlla amb polèmica constant

Els festivals de música en ple context de pandèmia, justament en la setmana amb més contagis que mai, no estan exempts de polèmica. La cap d’Epidemiologia del Vall d’Hebron, Magda Campins, va catalogar d’imprudent fer el festival. Herreruela ha suggerit que aquest moment crític és fruit d’una nit de Sant Joan sense una oferta d’oci nocturn controlat.

Herreruela ha valorat “no com la millor manera de saber qui tenia el virus, però sí de saber qui el podia contagiar” el sistema de tests. Tot i les mesures de seguretat, durant els primers tests de cribratge es van detectar 126 positius.