revetlla sant joan

Petards, fogueres i foguerons fan que la nit de Sant Joan sigui el moment de l’any en què la contaminació per PM10 toca els màxims anuals a Barcelona. Unes hores en que la concentració de partícules PM10 es dispara.

Registres horaris de PM10 estratosfèrics

Cada any, de manera recurrent i sense que hi hagi gairebé excepcions, els nivells de pol·lució per PM10 es disparen sobremanera durant la revetlla de Sant Joan, especialment pels volts de la mitjanit.

Per norma general, es considera nociu per a la salut quan les partícules PM10 subrepassen, en mitjana diària, els 50 ug/m3.

Aquesta xifra se supera amb escreix durant la nit de Sant Joan, que durant els darrers anys ha arribat a fer puntes superiors als 1.000 ug/m3 en una hora, com el 2017, amb un pic màxim de gairebé 1.200-1.400 ug/m3 a l’Eixample i el Poblenou, cap a la mitjanit. 

Aquestes dades escandaloses queden una mica maquillades pel fet que són horàries i que el que compta és la mitjana diària.

Malgrat tot, per posar-nos en context, només una dada horària de 1.200 ug/m3 seria suficient com per superar el llindar que marca la declaració d’avís preventiu de contaminació per mitjana diària. I amb només una hora.

La meteorologia, la gran aliada… o no

Aquest pic sobtat de pol·lució per PM10 es dona arreu sense excepció, amb més o menys incidència i depèn també, en part, de les condicions meteorològiques que tinguem.

Així, revetlles amb vent o pluja ajuden a dispersar contaminants, alhora que també fan tirar enrere molta gent, especialment si plou.

Però, evidentment, Sant Joan ja és nit d’estiu, tot i que no la més curta de l’any. I com a nit d’estiu és difícil tenir una meteorologia propícia per a la dispersió de contaminants.

La pluja rara vegada fa acte de presència (alguns recordareu la revetlla del 1992 i, especialment, la del 1996: molt fresca i plujosa) i la temperatura gairebé mai no falla a la mínima tropical, en una nit que s’ha escalfat de mitjana dos graus.

Així, la meteorologia no acompanya en la nit que més castiguem la part més superficial de la troposfera.

Evidentment la culpa no és pas de la meteorologia, però probablement aquesta mateixa revetlla, en una altra època de l’any, donaria registres sensiblement més baixos.