El ball dels protocols de l’Àliga, una de les tradicions més antigues de les Festes de Santa Eulàlia, ha arribat aquest divendres al voltant de les nou de la nit a la basílica de Santa Maria del Mar. És en aquest edifici emblemàtic de la ciutat on té lloc el ball final, a càrrec de l’Àliga. Perquè sigui possible, les figures de l’Àliga i la resta del seguici s’han de fer entrar per les portes de la basílica. I això no és una tasca fàcil, ja que les han d’inclinar per fer-les passar fins a l’interior de la nau principal de Santa Maria del Mar.

Aquest divendres s’ha necessitat l’ajuda de diverses persones per fer-les entrar a la basílica, sobretot els gegants, completament en horitzontal per evitar que les figures es malmetin o impactin amb algun element de l’edifici religiós. Un cop a l’interior del temple, que era ple de gom a gom, s’hi ha celebrat, amb un to cerimoniós, el ball final de l’Àliga. Les figures del seguici han custodiat aquest ball a la basílica i, just abans d’entrar-hi, han participat d’una ballada conjunta a les portes del temple, també ple de curiosos que no s’ho han volgut perdre.

El seguici dels Protocols de l’Àliga han arribat a Santa Maria del Mar després de la tradicional desfilada de Santa Eulàlia, que ha sortit de la plaça de Sant Jaume i ha recorregut el carrer de Jaume I, la plaça de l’Àngel, el carrer de l’Argenteria, el dels Sombrerers, la placeta de Montcada, el passeig del Born, el carrer de Santa Maria i el Fossar de les Moreres, fins a la plaça de Santa Maria.