L’Àliga de la Ciutat ha desfilat aquest divendres al vespre pels carrers dels barris Gòtic i de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. És el tradicional recorregut de les Festes de Santa Eulàlia, en què la principal figura de la ciutat està acompanyada del que es coneix com el seguici dels protocols de l’Àliga: la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda. Aquest és només un dels actes de les Festes de Santa Eulàlia en què es poden veure els gegants de la ciutat.

La desfilada solemne surt de la plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més emotius i transcendents de la celebració: el tradicional Ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar. Abans del ball, les figures del seguici han d’entrar per la porta de la basílica. Una tasca que comporta certa dificultat pel fet que s’han d’entrar inclinades.

L’Àliga de la Ciutat de Barcelona està documentada des del segle XIV i tenia el privilegi de ballar dins les esglésies. El seu ball es considerava l’honor més gran que es podia fer als visitants il·lustres. El Decret de Nova Planta i les prohibicions del 1771 van minvar-ne el simbolisme fins a fer-la desaparèixer. L’any 1989, l’Àliga de Barcelona es va recuperar en el marc del Projecte de recuperació de la imatgeria festiva de la Barcelona vella.