Barcelona ha estat tradicionalment una ciutat rica en orgues. El que molta gent desconeix és que abans de la Guerra Civil n’hi havia molts més. Durant la guerra es van arribar a cremar fins a 54 orgues a Barcelona, i els pocs que van sobreviure van quedar força deteriorats. Molts es van deixar de tocar i van quedar oblidats. Per sort, els últims anys s’ha treballat per recuperar aquests instruments, molts dels quals estan concentrats a esglésies de Ciutat Vella. Se n’han restaurat alguns de tan importants com el del Palau de la Música, que va tornar a sonar l’octubre del 2003 després de 30 anys sense fer-ho.

Per això, l’any passat des de l’ICUB es va decidir organitzar una ruta d’orgues dins del programa de les Festes de Santa Eulàlia. D’aquesta manera volia donar a conèixer millor aquest instrument i la seva història amb la ciutat, especialment els orgues que es troben al districte de Ciutat Vella. La iniciativa va cridar l’atenció del públic i va aconseguir un gran èxit d’assistència.

Ruta orgues

Veient l’interès que va despertar, l’ICUB ha decidit repetir l’experiència. Enguany han incorporat un setè orgue a la ruta. És el de la capella de l’Esperança, al carrer de la Palma de Sant Just, que l’any passat l’estaven restaurant i no hi va poder participar. Els assistents han pogut gaudir d’un petit concert d’orgue, així com d’una breu explicació històrica i tècnica sobre l’instrument en cada un dels punts de la ruta. Diversos joves orgueners, acabats de sortir de l’ESMUC, han estat els encarregats d’explicar els secrets d’aquests instruments tan preuats.

L’entrada lliure i gratuïta ha dut centenars de persones a apropar-se als diferents punts de Ciutat Vella. La ruta ha començat al Palau de la Música Catalana. Allà Pedro Aguiló ha fet sonar l’orgue romàntic que presideix l’escenari, a la vegada que n’ha donat a conèixer les característiques i la història. Posteriorment, ha estat el torn de l’orgue renaixentista de la Catedral de Barcelona. El concert ha despertat la curiositat dels turistes que estaven visitant l’edifici. Pau Riuró ha estat l’encarregat de fer sonar l’orgue postromàntic de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. 

Aquest dissabte a la tarda la ruta ha continuat a basílica de Santa Maria del Mar on han fet sonar l’orgue barroc català i a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè, on Joan Seguí ha ofert un concert. En aquest cas han fet sonar un orgue contemporani construït el 2018. A les 17 h ha estat el torn de l’orgue del Palau Güell, on es demanava reserva prèvia perquè és un espai molt reduït. Les entrades dels dos torns que hi ha es van esgotar ja fa dies. Aquella mateixa hora, també s’ha fet sonar l’orgue de la capella de l’Esperança, on ha tocat Berenguer Montserrat.