festa major sants guarnits

La pandèmia del coronavirus ha suspès o deixat en risc de suspensió diverses festes majors. Però la Federació Festa Major de Sants encara es resisteix a quedar-se sense la seva setmana més festiva, a finals d’agost. Des de fa dies, les comissions de festes debaten i estudien com fer viable la celebració de la festa major respectant les mesures de seguretat que l’Administració exigeixi per als actes públics. A meitats de juny, donaran a conèixer el format de la festa però aquesta setmana ja s’han reunit amb el districte de Sants-Montjuïc i s’està analitzant quines activitats es podran fer i amb quines restriccions i condicions d’higiene.

Guarniments penjats i simbòlics

Una de les activitats més lluïdes cada any és el concurs de guarniments. Enguany, però, la previsió és que no hi haurà concurs i els carrers tindran un aspecte diferent. Gemma Solsona, presidenta de la Federació Festa Major de Sants, ha explicat a betevé que els veïns no podran posar estructures al terra per evitar complicacions en la circulació de la gent i, per tant, els guarniments hauran de ser penjats i de caire més simbòlic. A tot plegat s’hi hauran d’afegir limitacions en els aforaments dels carrers. I s’ha de tenir en compte que les comissions de festes no han pogut treballar en les manualitats durant l’estat d’alarma i aquesta feina requereix mesos de preparació.

Festa major sants Sagunt

Una gran incògnita és saber com es regularà la quantitat de gent que hi passejarà. Els responsables municipals ja han comunicat a la Federació Festa Major de Sants que l’Ajuntament ajudarà a controlar grans actes, però no podrà assumir el control de tots els llocs on es facin les festes. Ara, els veïns han d’estudiar si és viable que ells facin aquesta tasca.

Activitats amb cita prèvia

Tot i que encara se n’ha d’elaborar el programa detallat i adaptat a les circumstàncies, ja se sap que queda pràcticament descartada la celebració de concerts i actes de grans dimensions. Únicament es podria arribar a fer algun acte puntual com el pregó amb un format encara per determinar. Sí que s’està valorant la possibilitat de fer actuacions musicals amb el públic assegut, de franc, però amb cita prèvia per evitar grans concentracions de persones. També els tallers infantils i altres activitats podrien funcionar amb reserva de places.

festa major sants 2018 concerts

La viabilitat econòmica de les festes

Les Festa Major de Sants es finança mitjançant una aportació municipal i gràcies als beneficis que les comissions de festes fan venent a les barres que munten a peu de carrer. El temor dels responsables de la festa és que enguany no es pugin instal·lar les barres i el pressupost quedi compromès. Per això, han traslladat la qüestió al consistori, que estudiarà si amplia la subvenció i s’ha compromès a assumir els lloguers anuals dels locals on treballen les entitats.

La Festa Major de Sants no és l’única que resisteix, de moment, al coronavirus. Els responsables de la Festa Major de Gràcia també treballen amb un format adaptat per a les festes d’aquest agost.