Dos dels CAP més petits de la ciutat, el del Gòtic i el de passeig de Sant Joan, denuncien manca d’espai per poder atendre correctament els pacients. Amb la situació actual, que els obliga a establir circuits específics per a pacients de la covid i limitar l’aforament a les sales d’espera, temen quedar desbordats quan el volum d’usuaris es recuperi. Per això, demanen un trasllat urgent a instal·lacions més grans.

CAP Gòtic

“Hem hagut de diferenciar una zona neta i una zona bruta, per als pacients de la covid. I, a més, hem dedicat consultes a fer les proves PCR”, explica la directora del CAP Gòtic, Èlia Cebrián. “Això vol dir que hem perdut espai per a consultes normals i no tenim on ubicar-les”, afegeix.

De moment, només atenen pacients d’urgència i prioritzen l’atenció telemàtica i a domicili però, assegura Cebrián, això no pot durar sempre. L’atenció presencial és necessària i al CAP Gòtic tenen clar que de seguir en aquestes instal·lacions no s’hi cabrà. A més, també denuncien que han patit plagues de rates i paneroles.

Mòduls prefabricats per ampliar els centres

Segons els responsables del CAP Gòtic, la proposta de l’Insitut Català de la Salut per ampliar l’espai del centre és instal·lar a la plaça de Joaquim Xirau mòduls prefabricats. Es tracta d’una proposta que no els acaba de convèncer perquè tenen por que s’allargui massa en el temps. “Ens han parlat d’una temporalitat de cinc o sis anys i no volem que aquesta situació s’eternitzi”, explica Oriol Rebagliato, l’adjunt de direcció del CAP.

Demanen ocupar el Centre Cívic Transformadors

El CAP Passeig de Sant Joan, amb només 600 metres quadrats, és un dels més petits de la ciutat. Com a la resta de centres, la pandèmia els obliga a transformar-se. Però, segons Esther Ros, la delegada de Metges de Catalunya al centre, és físicament impossible: “El passadís d’entrada fa un metre i mig”, recorda.

Per això, demanen poder fer servir part del Casal de Barri Transformadors, que es va inaugurar l’any passat i, així, poder atendre amb seguretat tots els pacients. A més, les instal·lacions on es troben actualment, denuncien, tenen una ventilació molt deficient.