Agents econòmics de Barcelona donen per perdut l’any 2020. Restauradors, comerciants i sector turístic de la ciutat coincideixen a afirmar que l’estat d’alarma i el confinament decretat pel Govern espanyol el 14 de març per frenar la pandèmia del coronavirus reduirà el teixit empresarial barceloní. De fet, l’allargament de l’estat de l’alarma com a mínim fins al 26 d’abril no els és esperançador.

Any negre per als restauradors…

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, considera que la del coronavirus és una “crisi molt profunda”, i assenyala que és “probablement la més greu que ha patit la restauració” fins ara, després d’un tancament generalitzat dels establiments. Pallarols detalla que els restauradors tindran “moltes dificultats” per refer-se un cop s’aixequi el confinament i pronostica que “el nombre de defuncions d’empreses serà elevat”. Per tot plegat, el portaveu dels restauradors barcelonins afirma que l’any 2020 està “clarament perdut” i calcula que a partir del 2021 es començarà a “recuperar certa normalitat”.

Davant d’aquest escenari, el Gremi de Restauració ha engegat una campanya en què demana a l’Ajuntament de Barcelona que suspengui els impostos municipals com a mínim sis mesos per “no carregar els restauradors amb tota la duresa de la crisi”. Calculen que la situació afecta més de 100.000 treballadors d’aquest sector -directes i indirectes- que operen als 7.000 punts que hi ha a Barcelona.

… i també per al sector turístic

El sector turístic també viu de ben a prop la crisi sanitària. El president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, considera que allargar l’estat d’alarma és “raonable” però lamenta els efectes que tindrà en l’economia, que qualifica de “devastadors”. En la mateixa línia que el Gremi de Restauració, Alcántara considera que 2020 “és un any perdut” perquè els allotjaments estaran tancats probablement fins a l’agost o setembre i calcula que el sector no es recuperarà fins que retorni el turisme internacional, que calcula que ho farà “a finals del 2020 o començaments del 2021”.

D’altra banda, el president d’Apartur demana ajuda al govern de l’estat espanyol per afrontar “la càrrega de pèrdues” que pateix el sector. “Necessitem un suport específic per a l’activitat turística”, afirma Alcántara. De fet, l’associació turística està elaborant un document amb una sèrie de mesures per reclamar ajudes a l’Estat, com ara mantenir els ERTO per força major fins a finals d’any.

Els comerciants se senten “desemparats”

El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, es mostra preocupat per la “situació de desprotecció de les petites i mitjanes empreses”. En aquest sentit, Jené recorda que Barcelona i Catalunya “està feta de Pimes” i, per això, reclama a les administracions mesures econòmiques que permetin a aquestes empreses aixecar la persiana un cop s’acabi el confinament.

“Pronostiquem que moltes empreses no tornaran a obrir”, lamenta el president de Barcelona Oberta. Segons l’agrupació d’eixos comercials barcelonins, part dels empresaris tindran “moltes dificultats” per adaptar-se després de setmanes amb el negoci tancat en les quals “han de suportar l’estructura de l’empresa, tot i no tenir cap mena d’ingressos”. Una despesa que se sumarà, segons Jené, a la pèrdua de la capacitat econòmica del consumidor i l’adopció de nous hàbits que modificaran les relacions entre els compradors.