La croada de la Comissió Europea per unificar el mercat de les telecomunicacions mòbils a tota la Unió fa aquest dilluns, com cada 1 de juliol des de fa sis anys, un pas més. L’eurotarifa, creada l’any 2007 per limitar el preu del “roaming”, es rebaixa de 0,29 a 0,24 € per segon de trucada efectuada amb el nostre mòbil des d’un altre país europeu. L’objectiu final és que aquestes trucades, a partir de 2014, no costin més de 0,19 €.

Quan som fora del nostre país i rebem una trucada, mitjançant la connexió que ens brinda un operador diferent al nostre, també paguem. Fins ara eren 0,08 €/minut, a partir d’avui seran com a molt 0,07 € i, a partir de l’any vinent, 0,05 €.

WhatsApp a l’abast

El preu màxim de l’SMS baixa de nou a vuit cèntims, que a partir de l’any que ve hauran de ser només sis (encara el doble del que costen dins de l’àrea de cobertura de l’operadora). Tanmateix, tenint en compte que la missatgeria instantània al mòbil es canalitza cada cop més a través de serveis com WhatsApp, la rebaixa més important de l’eurotarifa és avui la del preu de la connexió de dades. Des de l’any passat, els operadors no poden cobrar-nos més de 0,70 euros per megabyte (o quantitat real de dades descarregades, facturades per kilobytes). A partir d’ara, aquest preu es rebaixa a 0,45 €, així que aquest estiu les connexions a Internet des del mòbil mentre estem de vacances seran força més barates. La Comissió Europea preveu rebaixar aquest preu 0,25 € més l’any vinent, fins a deixar-lo en 0,20 €/MB.

A més, a partir de l’estiu de 2014, es podrà escollir lliurement l’operadora a través de la qual ens connectem quan arribem a un país determinat, sense necessitat de canviar la targeta SIM del nostre mòbil. Es preveu que això comportarà la implantació de preus de “roaming” similars al nostre país, quan no estem en itinerància.