L’ampli operatiu desplegat pels Mossos per tot Catalunya, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, ha permès desarticular una xarxa que s’estenia fins a La Rioja (Alfaro) i Pontevedra (Cangas), d’on són dos dels detinguts. Barcelona, l’Hospitalet, Sant Feliu de Guíxols, Vic, Gironella i Lleida són els llocs de residència dels altres detinguts. Des de casa, tots ells, amb edats compreses entre els 20 i els 47 anys, contactaven a través d’Internet amb menors, a qui amenaçaven i extorquien, segons relaten fonts policials. Un cop descarregades a l’ordinador personal imatges íntimes dels nens, obtingudes mitjançant coaccions o després d’haver-s’hi guanyat la confiança, planificaven trobades amb ells per tal de mantenir-hi relacions. Mai, però, es creu que s’arribés a consumar-ne cap.

La investigació arrenca arran de la denúncia, el 2011, d’un noi de 14 anys, presumpte víctima d’abusos. Un home va ser arrestat per aquests fets, i de les converses mantingudes per ell via xat i també a través del mòbil es va identificar els integrants del seu cercle d’amistats. Persones, totes, amb qui l’acusat hauria intercanviat arxius pedòfils. Els membres d’aquesta trama són gent aparentment corrent que tenien contacte habitual amb menors. Un exercia, sense ser-ho, de fisioterapeuta en un centre a Lleida propietat seva; un altre havia treballat com a monitor d’infants i adolescents, i un tercer era promotor musical.

Molt material comissat són imatges i vídeos pornogràfics, on apareixen algunes de les víctimes, tres fins ara si bé no es descarta que n’hi pugui haver més.