La marxa ha aplegat un miler de manifestants segons la Guàrdia Urbana, 12.000 segons els sindicats. En tot cas, hi ha hagut menys gent que en les darreres manifestacions contra les retallades i les polítiques d’austeritat, però amb consignes més clares que apuntaven directament cap a Europa. De fet, els sindicalistes que avui formaven el gruix de la manifestació no han parat de comentar que, si la política europea no canvia, les protestes gregues es poden estendre ràpidament per tot el continent començant, és clar, pels països del sud com Espanya, on les contínues retallades fan que l’augment de la conflictivitat social sigui pràcticament inevitable.

La manifestació sindical d’avui es produeix només dues setmanes després de la que va recórrer el centre de la ciutat amb el lema “No paguem el seu deute. Que es foti la Troika!”. Els sindicats també estaven entre els convocants, tot i que en aquell cas la iniciativa -que també responia a una convocatòria d’abast europeu- era de la multitud de col·lectius “indignats” que des de la multimanifestació del 23 de febrer passat contra la violència policial, les retallades laborals i a l’educació o la sanitat treballen de forma més coordinada. El 28 d’abril van tornar a congregar milers de persones en contra de les retallades socials al pressupost de la Generalitat, amb gran participació dels principals col·lectius afectats per aquestes retallades, com ara els treballadors i els usuaris de l’educació i la salut pública.

Pendents de Brussel·les

El motiu d’aquesta nova convocatòria de la Confederació Europea de Sindicats (CES) és que, d’aquí a 11 dies, se celebrarà a Brussel·les la clausura de l’anomenat “semestre europeu”: la reunió de caps d’estat i de govern que serveix per coordinar les polítiques econòmiques de la Unió Europea i en què s’analitza, també, si durant els primers sis mesos de l’any els estats s’han ajustat als objectius acordats amb Europa.

Una cita clau, segons els sindicats, tenint en compte les darreres advertències de la troica al Govern espanyol. El Banc Central Europeu (BCE), el Fons Monetari Internacional (FMI) i la Comissió Europea insisteixen que cal fer més reformes al sistema de pensions: demanen que s’acceleri el retard de la jubilació i més garanties de sostenibilitat. El govern de Rajoy ja s’ha fet seves aquestes demandes amb l’informe del comitè d’experts que proposa, per exemple, que la revalorizació de les pensions vagi lligada a la situació econòmica de l’estat i no pas a l’evolució de l’IPC.

Els sindicats rebutgen aquesta idea i també més increments de l’IVA, una altra recomanació de Brussel·les. De fet, mobilitzacions com la d’avui van encara una mica més enllà. Quan es demana una Europa Social i Democràtica, del que s’està parlant és de qui pren les decisions dins d’Europa. És a dir, es reclama que la tan anomenada troica deixi de portar la batuta i la cedeixi al Parlament Europeu, que és l’organisme que els ciutadans han escollit a les urnes.