L’acord entre l’AMB i la SGAB sortirà car als ciutadans de l’àrea metropolitana. Almenys així ho assegura la Plataforma Aigua és Vida, formada per les entitats Attac Acordem, la Confederació d’Associació de Veïns de Catalunya, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres i la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua. Segons un estudi elaborat per professionals de la plataforma, cada ciutadà haurà de pagar 124 euros més anuals en les factures de l’aigua, tot i que la previsió és que els 1.292.500 abonats de l’àrea metropolitana rebin el mateix servei que ara mentre duri el contracte. El motiu pel qual la factura s’encarirà substancialment des d’aquest any i en un futur és la creació de la Societat Econòmica Mixta (SEM), l’òrgan de gestió que està participat amb un 85% per la Societat General d’Aigües (SGAB) i en un 15% per l’Àrea Metropolitana (AMB).

La Plataforma Aigua és Vida denuncia que durant el procés de creació de la SEM s’han comès “greus irregularitats” i afirma que en el procés hi ha hagut “negligència en la defensa dels interessos públics”, motiu pel qual han decidit elaborar l’informe. L’estudi destaca que en l’expedient de creació de la societat mixta de gestió no s’ha fet cap estudi de previsió d’ingressos i despeses pel servei, per això la plataforma considera que “la pujada de tarifes […] no està justificada i, lluny de respondre a un suposat desequilibri financer, més aviat sembla que sigui un mecanisme encobert per tal d’augmentar el valor de la SGAB”. L’estudi, de fet, alerta que la societat mixta de gestió s’ha format per beneficiar l’empresa privada, uns beneficis que es preveuen en el contracte i que s’obtenen a través dels sobrecostos que s’inclouran a la factura en diferents conceptes.

El principal sobrecost és el que comporta el nou cànon metropolità de l’aigua, que segons Aigua és Vida suposarà un encariment de la factura d’uns 27,8 euros l’any per família. A això s’hi afegirien els beneficis addicionals que l’acord preveu per a la SGAB, per valor de més d’un milió i mig d’euros i que costarien al ciutadà 36,6 euros més anuals, que se sumarien a la taxa anterior. El contracte entre l’AMB i la SGAB també preveu que l’organisme públic absorbeixi el deute del privat, un total de 190 milions d’euros a un interès del 7,25% anual, fet que suposa un tercer encariment acumulat de la factura per valor de 15,8 euros més de mitjana l’any. A això encara cal afegir-hi el pagament de comissions en concepte de “savoir faire” (experiència) que la societat mixta pagarà a la SGAB, el marge comercial de l’empresa privada i la repercussió d’impostos i taxes sobre els conceptes anteriors.

La suma total del que hauran de pagar els ciutadans de l’àrea metropolitana per l’acord entre l’AMB i la SGAB de creació de la societat mixta de gestió serà, doncs, de 124 euros de mitjana per família cada any, i un total de 4.342 euros més per unitat familiar durant els 35 anys de concessió del servei. Segons ha calculat Aigua és Vida, la creació de l’empresa mixta metropolitana per a la gestió de l’aigua costarà un 80,9% més als habitants de Barcelona i rodalies. L’informe s’ha entregat aquest dimecres al migdia al síndic de greuges i la plataforma ha advertit que seguirà investigant, ja que aquest informe no analitza els possibles sobrecostos que es derivarien de la privatització d’Aigües Ter-Llobregat.