Barcelona és una de les capitals europees que es troben dins del programa 5GCity. Si bé la tecnologia 5G ha de ser el relleu natural del 4G actual, encara falten uns quants anys per veure com s’aplica en el nostre dia a dia. L’Hospital Vall d’Hebron ha estat un dels pioners a Barcelona i va realitzar una operació 5G dins del marc del darrer Mobile World Congress. Programes d’àmbit europeu, com el Flame, ja estan començant a fer proves reals amb el 5G, especialment relacionades amb el món dels mitjans de comunicació.

Un salt qualitatiu

En aquesta prova en concret, una televisió portuguesa especialitzada en música ha fet una entrevista a un dels responsables del Primavera Sound. Fins a un total de quatre mòbils estaven oferint imatges diferents de la mateixa entrevista, i els senyals, gràcies a la xarxa 5G en proves de Barcelona, s’han enviat a la televisió i des d’allà, en directe, han pogut realitzar l’entrevista utilitzant diferents plans de càmera.

El gran volum d’informació tractada gairebé al moment és un dels trets distintius del 5G. Per exemple un altre de les proves que ja s’han fet és la utilització d’ulleres de realitat augmentada pels carrers del Poblenou. Gràcies a unes etiquetes col·locades en algunes zones del 22@ les ulleres van oferint informació relacionada amb els llocs que visitem. Gràcies al 5G aquesta informació pot ser més detallada i arriba a les ulleres de forma gairebé immediata. Potser la visió futurista de l’artista japonès Keiichi Matsuda és més a prop de ser una realitat.