En una edició del Mobile World Congress en què una de les estrelles ha estat el 5G, també hi han estat presents empreses i institucions que participen en el projecte per analitzar les possibilitats d’aplicar aquesta tecnologia a les ciutats, una iniciativa finançada per la Unió Europea. La nova xarxa garantirà una connexió permanent i més velocitat de navegació.

En el marc d’aquest programa, a Barcelona s’instal·laran vuit fanals que incorporen “small cells”, antenes de telefonia de baixa potència. L’empresa responsable n’és Accelleran, i tot i que inicialment se’n faran les proves a l’enllumenat públic, el seu director de producte, Antonio García, assegura que es poden instal·lar en molts altres punts, com parades d’autobús. D’aquesta manera, explica, “densifiquem la xarxa sense haver de tenir grans antenes, ja que ara és molt difícil tenir-ne a les ciutats”.

Un cop desplegades a la via pública, a més d’augmentar la cobertura i la capacitat de la xarxa, també podran oferir serveis afegits. El fanal que s’ha presentat al MWC, per exemple, integra un servidor que permet als usuaris que s’hi connectin vídeos relacionats amb el carrer on es troben.

De garantir la cobertura se n’encarregarà Cellnex Telecom, que vol convertir-se en un “operador neutre” que faci de pont entre les empreses de telefonia i els consumidors. D’aquesta manera, totes les operadores podran fer servir les mateixes antenes, sense necessitat que cada companyia instal·li la seva pròpia xarxa al carrer. De Cellnex Telecom també en dependrà el centre de control des d’on es gestionaran la xarxa i el trànsit de dades.

betevé hi entrarà en joc un cop els prototips estiguin instal·lats al carrer, i en concret al 22@, des d’on es faran les proves. En el cas de la televisió, el 5G permetrà millorar les transmissions en directe, especialment en esdeveniments massificats, en què, tal com remarca el director tècnic de la casa, Jordi Colom, “tindrem prioritat de connexió” i estarà garantida l’amplada de banda. En una segona fase, es preveu que es puguin instal·lar diverses càmeres sincronitzades al carrer.