El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ja sap qui seran els seus competidors per acollir un dels superordinadors més potents d’Europa l’any 2021. La ciutat ja va postular-se al març i ara ha sabut que competirà amb el centre finès CSC i l’italià Cineca.
Aquesta és la primera vegada que la Unió Europea cofinança una infraestructura de supercomputació. Entre els tres candidats, es repartiran dos supercomputadors que entraran en funcionament a finals del 2020. Setze països donen suport a una de les candidatures. Barcelona, de moment, ha recollit l’aval de cinc estats: Espanya, Portugal, Croàcia Turquia i Irlanda. Qui s’endú més avals és Finlàndia, que té el suport de nou països, mentre que el centre italià només en té dos.
El 7 de juny l’organisme competent en la tria, l’EuroHPC, té previst anunciar quins són els centres escollits per allotjar els superordinadors, que tindran una velocitat pic de com a mínim 200 petaflops per segon, un petaflop equival a mil bilions d’operacions de càlculs per segon.
El supercomputador MareNostrum 4, que ara és la joia de la corona del BSC, té un rendiment pic de 13,7 petaflops i, per tant, les màquines que projecta Europa per al 2021 significaran un salt qualitatiu molt important. Els superordinadors donen servei a totes les àrees de la ciència i el coneixement, que demanen processar grans quantitats de dades.
Una cursa mundial per als superordinadors més potents
La iniciativa EuroHPC és el resultat de l’acord entre 28 països i de la Comissió Europea per cofinançar un full de ruta per a la computació d’alt rendiment i fer un pas endavant per competir amb els Estats Units, la Xina i el Japó.
Un cop els dos nous supercomputadors estiguin en marxa, l’EuroHPC vol instal·lar dos nous ordinadors exascala que arribin al trilió d’operacions per segons. És una proposta que està prevista per a l’any 2023.