(ACN).- Un grup internacional d’investigadors ha captat per primer cop la imatge d’un forat negre i també la seva ombra. Així ho han anunciat, en sis rodes de premsa simultànies arreu del món, alguns dels científics que han participat en el projecte Event Horizon Telescope (EHT).

L’objectiu del projecte era inicialment connectar una xarxa de fins a vuit telescopis d’arreu del món, que es troben en zones de gran altitud i difícil accés. Per exemple, un es troba a Sierra Nevada, a Espanya, un altre està situat els volcans de Hawaii i Mèxic, també trobem un telescopi a les muntanyes d’Arizona o al remot desert d’Atacama, a Xile, i fins i tot a l’Antàrtida. En el projecte hi han participat més de 200 investigadors d’Europa, Amèrica i l’Àsia oriental.

La imatge del forat

La imatge captada és la d’un forat negre que es troba al centre de la galàxia Messier 87, a la constel·lació de la Verge. Les xifres que l’acompanyen són esfereïdores, el forat negre és a 55 milions d’anys llum de la Terra i té una massa de quatre milions de sols però el seu diàmetre només és 17 vegades el del nostre astre.

En roda de premsa des de Brussel·les amb alguns dels científics que han participat en el projecte, la Comissió Europea ha destacat que la descoberta és “important” perquè aporta proves visuals que existeixen els forats negres i implica “una bona empenta” a la ciència moderna.