La Universitat Pompeu Fabra (UPF), l’Ajuntament i la Generalitat han posat les bases per fer el projecte Ciutadella del Coneixement. Aquesta iniciativa pretén convertir l’antic Mercat del Peix (al Parc de la Cituadella) en un pol de recerca i innovació científica, a tocar del Campus de la Ciutadella de la UPF. Per fer-ho, les tres institucions han firmat dos convenis.

La previsió és construir tres edificis dedicats a la recerca: un per a l’Institut de Biologia Evolutiva, un per al Barcelona Institute of Science and Technology, i un altre per a la mateixa UPF. En total, prop de 32.000 m². Entre els objectius de la feina que s’hi ha de fer hi ha “la millora de la vida de les persones”, segons ha explicat el director del projecte, Francesc Subirada.

Horitzó 2023

En aquest sentit, la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, ha defensat que s’hi farà “un projecte molt lligat als valors” que “donen sentit de present i futur, com la sostenibilitat”. Per la seva banda l’alcaldessa, Ada Colau, la iniciativa Ciutadella del Coneixement és estratègica per “consolidar Barcelona com a capital europea de ciència i innovació”.

Els terrenys on s’ha de fer el pol científic són propietat de l’Ajuntament, però la UPF hi té dret de superfície fins a l’any 2072. Actualment, el terreny està ocupat per un aparcament descobert. Segons ha exposat el director de la iniciativa, la universitat treballa amb l’horitzó de finals del 2023 perquè sigui una realitat. El pressupost previst és de 70 milions d’euros.